Дневно

Шо рече

Велувци каде и да се, за празникот „Св. Недела“ се собираат во Велушина

Велувци каде и да се, за празникот „Св. Недела“ се собираат во Велушина

21 Јул, 2019 Шо рече

Верскиот празник „Св. Недела“ повторно ги собра на едно место велувци, без оглед на тоа каде сега  живеат, дали во Битола, во државата или во туѓина, во САД, Канада, Австралија, Европа . Дворот на селската црква која се наоѓа во центарот на Велушина спроти некогашниот Дом заживеа  со верниците, кои присуствуваа на свечената црковна литургија , заеднички ручек , музика и пријатна атмосфера каде се разменуваат спомените за Велушина некогаш, кога селото броеше и над  1500 жители. Велувци велат дека доколку би се собрале сите на едно место би биле над 5000 жители.

Вилает

77 години од смртната казна извршена врз Кочо Десано, Ѓорги Наумов и Блаже Рогозинаро

77 години од смртната казна извршена врз Кочо Десано, Ѓорги Наумов и Блаже Рогозинаро

21 Јул, 2019 Вилает

Денес се навршуваат 77 години од смртта на тројцата битолски партизани Кочо Десано, Блаже Рогозинаро и Ѓорги Наумов, кои на 21 јуни 1942 година беа обесени во Скопскиот затвор. По повод годишнината од нивната смрт Сојузот на борци од Битола положи свежо цвеќе пред спомен бистите Блаже Рогозинаро и Кочо Десано во Градскиот парк, а на Ѓорѓи Наумов во АМСМ во Битола. Дел од претседателството имаше можност да разговара со управителот на АМСМ и разговараа за иницијативата за поставување на спомен-биста на Ѓорѓи Наумов во Градскиот парк во Битола.

Ифрит

И ВО СЛЕДНИТЕ ДВЕ ГОДИНИ ПОСЛЕДИЦИ ОД УРАГАНОТ ВРЗ ЈАБОЛКАТА ВО ПРЕСПА

И ВО СЛЕДНИТЕ ДВЕ ГОДИНИ ПОСЛЕДИЦИ ОД УРАГАНОТ ВРЗ ЈАБОЛКАТА ВО ПРЕСПА

21 Јул, 2019 Ифрит

На есен најмалку за една третина ќе биде намалено производството на квалитетни јаболка во Преспа, а последиците од големото невреме што пред десетина дена ја зафати Долна Преспа ќе се чувствуваат и во следните две години. „Во делот кој беше зафатен од ураганот, ние така го нарековме невремето, нема да имаа воопшто јаболка. Штетите се стопроцентни. Околу 400 хектари беа зафатени од невремето на потегот од јужниот дел на Сливница до Маркова Нога. Во тој дел штетаната ќе биде не само за оваа година, туку и за наредната бидејќи се оштетни насадите. Неколку стотини садници се откорнати, а и оние кои останаа се без лисна маса, тоа значи дека одвај би преживеале догодина. Оваа и следната, а можеби и таа по неа година да имме негативни последици, трета години по ред до 2021 година“, вели Љубе Пампулевски претседател на Здружението на овоштари „Благој Котларовски“ од Ресен.

Соопштенија

Соопштение од ЈКП Водовод за цевководот и новиот резервоар во село Лавци

Соопштение од ЈКП Водовод за цевководот и новиот резервоар во село Лавци

11 Јул, 2019 Соопштенија

Имајќи предвид дека изведената градба „Доводен цевковод и нов резервоар за село Лавци“ е ставена во пробна функција, ЈКП. „Водовод“ – Битола како надлежен општински давател на услуга Ве известува за следното: Доводниот цевковод и нов резервоар за селото Лавци ќе се одржува во пробна функција се додека не се изврши целосно испитување на инсталираната опрема во истиот и хиперхлорирање на мрежата, а потоа треба да се направи официјално и целосно примопредавање на водоснабдителниот систем помеѓу Општина Битола и ЈКП. „Водовод“ – Битола. Во вакви околности, крајните потрошувачи водата можат да ја користат како необработена (техничка вода), се додека не добијат поинакво писмено известување.      

tehnicko

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2019 АПЛА.мк. Сите права се задржани