Јануари 19, 2018

Графит со фашистичка порака испишан   е денеска на фасада  на битолски Широк Сокак. Графитот е на македонски и албански јазик, што алудира  на Законот за употреба на јазиците.

Обезбедена е вкупната финансиска конструкција за проектот пречистителна станица во Битола која ќе изнесува  28,7 милиони евра.Најголемиот дел   85% од средствата се обезбедени од ИПА фондовите, а околу 7,5 милиони евра се од Владата на Република Македонија.

Битола е рекордер по бројот на кражби на автомобили во Пелагонискиот регион. Во 2017 година на подрачјето на СВР Битола се украдени 46 возила од кои 32 во Битола, 13 во Прилеп и едно возило во Ресен.

Изработка на нова сообраќајна студија за градот или ревидирање на постоечката, најави градоначалничка Наташа Петровска.  Новата локална власт констатира дека загадувањето на воздухот во Битола меѓудругите чинители е последица и на нерегулираниот градски односно целокупниот сообраќаен режим во општината.

Петровска од битолскиот универзитет „Св Климент Охридски“ побарала  промени во сообраќајната студија, што треба дадат резултати на подолг рок.

Градоначалничката Наташа Петровска  најави дека во буџетот за 2018 година се предвидени пари за експропријација на земјиштето каде ќе се гради прочистителната станица во Битола. Потоа за оваа еколошка инвестиција ќе следува објавување на тендер, избор на изведувач и потпишување на договор. 

Ако се` се одвива како што треба во 2019 и 2020 година предвидено е изградба на станицата и канализационата мрежа и крајно 2021 година се` комплетно да биде ставено во функција.

-Предвидено е да се обезбедат 17 милиони денари за експропријација на земјиштето за прочистителната станица. Изградбата на станица е еден голем предизвик  и за мене како градоначалник и за вас како советници, рече градоначалничката Петровска.

Бившата локална власт неуспеа да го реализира проктот прочистителна станица за Битола. Од големото ветување   направи единствено физибилити студија, иако се најавуваше дека  станицата ќе биде комплетно готова до крајот на 2018 година.

Овој проект ќе чини вкупно триесет милиони, од кои 21 милион се обезбедени преку ИПА фондовите, а останатите од Владата на Република Македонија.

Страница 1 од 13

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2017 АПЛА.мк. Сите права се задржани