Општина Битола подготви проект со кој ќе  аплицира до ИПА 2 фондот на Европската Унија за добивање на грант кој планира да го искористи за реставрирање на Офицерскиот дом. Проектот е насловен „Зголемена туристичка понуда на Пелагонискиот регион преку реставрирање и адаптирање на Офицерскиот дом заедно со партерно уредување. Доколку се одобри апликацијата, Општината ќе добие над 71 милион денари, а сама ќе мора да кофинансира десет проценти од износот. На денешаната седница, советниците дадоа согласност Општината да учествува во проектот со 7,6 милиони денари. Доколку им го прифатат проектот,  Офицерскиот дом ќе треба да се реставрира до крајот на 2019 година..

Експерти од Словенија  ќе ја обучуваат   администрацијата во општина Битола како подобро да се користат средствата од европските фондови. Ова на денешната средба го договириле Амбасадорот на Република Словенија, Милан Јазбец и градоначалничката Наташа Петровска на средбата што се  одржа во Битола.

Со 83.6% исполнетост на обврските за објавување на јавни информации, општина Битола е рангирана на прво место во државата, од вкупно 97 институции врз кои е спроведено истражување за проценка на активната транспарентност на институциите, соопштуваат од општината.

Општина Битола преку соопштение ги демантира гласините што се појавија во јавноста последниве денови, дека постои иницијатива за измена на ДУП поради изградба камп на бегалци и ги оценува како шпекулација

Меморандум за соработка помеѓу Општина Битола и Младинскиот културен центар беше потпишан денеска, а МКЦ имаше презентација на иницијативата за формирање на Локален совет за волонтерство. Оваа иницијатива е дел од проектот „Инспирирај, вклучи се, волонтирај“, финансисран од УСАИД, кој има за цел да се зајакне активнотот младинско учество преку одржлив развој на волонтерството на локлано ниво.

Страница 1 од 5

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2017 АПЛА.мк. Сите права се задржани