Јануари 19, 2018

 

На 18 јануари 1914 година во село Канино, битолско, роден е  Никола ТОДОРОВСКИ-Коле Канински, припадник на македонското националноослободително и комунистичко движење и учесник во Антифашистичката војна во Вардарскиот дел на Македонија. 

По професија бил правник. Основнотои средното образование ги завршил во Битола. Во октомври 1933 г. заминал на студии по право во Белград. Тука се истакнал со дејноста во прогресивното движење.

Станал член на КПЈ во 1936 г. По завршувањето на факултетот во 1938 г. се вратил во Битола и продолжил со својот политички ангажман. Во 1940 г. станал член на Месниот комитет на КПЈ-Битола. На теренот бил многу популарен.

Во септември 1941 г. станал член на првиот Битолски месен воен штаб, што значи дека непосредно раководел со организирањето на партизанската борба во Битолско. Поради својата револуционерна активност во време на окупацијата бил неколкупати затворен, а есента 1942 г. се приклучил кон партизанските единици.

Во април 1943 г. станал началник на штабот на Партизанскиот одред "Даме Груев". По формирањето на Партизанскиот одред "Гоце Делчев" на 20 мај 1943 г. станал негов командант. Подоцна бил именуван за политички комесар на Вториот баталјон на Третата оперативна зона, познат и како Битолско-мариовски баталјон на Втората македонска бригада.

Бил избран за делегат на Првото заседание на АСНОМ.

Загинал како политички комесар на Првата македонско-косовска народноослободителна бригада, во несреќен случај на 22 јули 1944 г., при испробувањето на минофрлач кај селото Буринец на планината Караорман.

                                                                                                                          подготвил: д-р Александар Литовски, историчар

На денешен ден, 11 јануари, во 1920 година, во Скопје е роден Славко ЈАНЕВСКИ, припадник на македонското националноослободително и комунистичко движење и учесник во антифашистичката војна во Вардарскиот дел на Македонија, поет, раскажувач, романсиер, есеист, сценарист, сликар.

НА ДЕНЕШЕН ДЕН

Јануари 09, 2018

На денешен ден, 10 јануари, во 1928 година во селото Дихово, Битолско, е роден Јонче ЃОРЃИЕВСКИ, припадник на македонското националноослободително и комунистичко движење и учесник во Антифашистичката војна во Вардарскиот дел на Македонија.

На 4 ЈАНУАРИ во 1910 година во село Лавци, Битолско, е роден Тодор АНГЕЛОВСКИ-Строгов, Тошо Даскалот, припадник на македонското националноослободително и комунистичко движење и учесник во Антифашистичката војна во Вардарскиот дел на Македонија.

На 22 декември во 1908 година во Велес е роден Кочо СОЛЕВ РАЦИН, припадник на македонското националноослободително и комунистичко движење и учесник во Антифашистичката војна во Вардарскиот дел на Македонија, поет, есеист, културно-историски истражувач, публицист, општествено-политички и македонски национален деец, марксистички филозоф.

Страница 1 од 3

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2017 АПЛА.мк. Сите права се задржани