Webp.net gifmaker

Се реализираат проекти за заштита на Пелагониските села од поплави

Септември 06, 2019

Заврши проектот за регулација на реката Елешка кај село Гермијан, на местото каде се излеваше од речното корито и ги поплавуваше околните куќи. Овој проект го рализираа Општина Новаци и центарот за развој на Пелагонискиот плански регион, со 6,8 милиони денари обезбедени преку Министерството за локална самоуправа.

-Завршува втората фаза од изградбата на поројот во село Гермијан во должина од 300 метри, а пвата фаза ја реализравме минатата година, во должина од 900 метри. Инаку целата должина е 1500 метри, што значи дека остануваат уште 300 метри. Се надеваме дека следната година повтроно ќе обезбедеме средства за да го завршиме овој проект. Со ова го решаваме проблемот на жителите од Гермијан посебно оние кои живеат покрај овој порој затоа што при секој пообилен дожд тие куќи во близина се поплавуваа, рече градоначалникот на НОваци, Љубе Кузмановски.

69893455 2312232679028099 3453786663904346112 n

Оваа активност е дел од проект за општински рурални инвестиции на Ценатрот за развој на Пелагонискиот плански регион.

-Продолжуваме со решавање на проблемите во руралните подрачја. Заедно со градоначалниците ги следиме нивните барања и во координација со нив ги подобруваме условите во руралните средини. Во Гермијан извршиме регулација на речното корито, а ова е значаен проект за жителите поради поплавите што се случуваа. Центарот за раазвој на Пелагонискиот плански регион континуирано работи во надградба на капацитетите за заштита од поплави. Освен овој проект Центарот работи уште на 7 други проекти преку Министерсвото за локална самоуправа во вкупен износ од 34 милиони денари, рече Гого Видимче, Центар за рзвој на Пелагонискиот плански регион.

70490125 2096791317282907 1360948881243766784 n

Министерот за локална самоуправа, Горан Милевски, вели дека следната година со измените на Законот за рамномерен развој ќе се издвојата уште поголеми средства за регионите.

- Оваа година Министерството вкупно во цела држава инвестираше над 100 проекти кои што доаѓаат од овие центри а нибвната вредност е 7 милион евра. Со поинтензивна динамики ќе продолжиме и следната година, бидејќи планираме со измените во Законот за рамномерен регионален развој и овие средсва кои ќе се трошат од Министерството за локална самоуправа да се зголемат и проектите да идат од 8 плански региони и Центрите за развој на овие региони, со што ќе бидат насочени директно за жителите на регините, изјави Милевски

 

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2019 АПЛА.мк. Сите права се задржани