Јануари 23, 2019

Наскоро симпозиум за почетоците на австриската дипломатија во Македонија

Февруари 08, 2018

Во Битолската библиотека „Св. Климент Охридски“ беше одржана работна средба на в.д. директорите на националните институции Завод и музеј – Битола, д-р Мери Стојанова и НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола, м-р Јелена Петровска и историчарот проф. д-р Александар Литовски со почесниот конзул на Р. Австрија во Р. Македонија д-р Валентина Илиева. 

Состанокот беше инициран како можност за соработка на институциите од културата со Конзулатот на Р. Австрија во Битола. Беа презентирани информации во врска со организацијата и подготовките за симпозиумот „Почетоците на Австриската дипломатија во Македонија –со посебен осврт на Австриско – унгарскиот конзулат во Битола/Монастир 1851-1919“, кој ќе се одржи во Битола на есен во 2018 година во библиотеката. Во истиот период се планирани и други активности поврзани со темата како што е пригодна изложба и распишување на конкурсот за ликовни творби на зададена тема со ученици од основните училишта. 

Се разговараше за можни идни заеднички проекти од двете институции, но и за конкретни активности за поголема препознатливост на институциите од културата во градот. 

Со почесниот конзул се договорени литературни читања на германски и македонски јазик како дел од програмата за доближување на светската книжевност кон читателите во Битола. Во втората седмица на месец март во план е организација на семинар за професори по германски јазик и литературно читање на авторката Ренате Велш од Виена Австрија.Веќе традиционално во октомври се планираат и активности поврзани со манифестацијата „Австрија чита 2018“.

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2019 АПЛА.мк. Сите права се задржани