Октомври 18, 2018

Оригинални фотографии од изложбата „Конзулска Битола од првиот Австриски конзулат до Првата светска војна“ отворена во битолски Завод и музеј во организација на Амбасадата на Република Австрија во Македонија, Почесниот австриски конзулат во Битола и Општина Битола..

43570809 1965463887084503 3130967412879392768 n

43951702 585268728556168 6123255532976340992 n

43951418 158752945067676 5696968131788931072 n

43951988 241404633198118 3290469639120748544 n

43952237 1049066008607357 38654791563345920 n

44023306 466190370454980 7582490441526804480 n

44023311 2079896215365417 8856473467751497728 n

44023512 679189102464685 3270470308590518272 n

44023831 323595115040957 4791885245391568896 n

44027760 186582025571018 4999923784648491008 n

44030879 324479395021701 4944054296011341824 n

44028840 301481213782515 6821612031280414720 n

44030854 1910326875703245 5820438073497878528 n

44032309 736529136681918 6004972000500514816 n

44046012 2089053641107658 763827394921365504 n

44052459 2311405715540444 678164392461729792 n

44046029 1562879093857652 6248636142426521600 n

44047546 277425396213714 5880035494963707904 n

44047280 176071986614963 5324589218775695360 n

44060606 2206360169687144 3789183726655635456 n

44106298 444812612711261 705944365486309376 n

44063079 445517109304582 3662971847760150528 n

44130491 443842706140390 7105248716570755072 n

 

Границите и политиката го делеле народот, а манастирот Свети Илија подигнат меѓу битолското село Драгош и леринското Опсирани (Етникон) го обединувал. Мештаните раскажуваат кога тука не минувале граници тој бил храм на двете села, а верниците заеднички го славеле Илинден. По Балканските војни се поставила граница која во прво време го пресекла манастирот на пола, за што сведочи и зачуваниот граничен камен.

Денот на антифашистичкото востание на македонскиот народ и почетокто на народноослободителната борба, 11 Октомври, денеска се одбележува и во Битола.

Со уредување на тротоарите на улицата  „8ми Септември“ , односно влезот во Битола од страната на Прилеп, деновиве завршува реконструкцијата на оваа фреквентна сообраќајница,   по што ќе следи хоризонтална и вертикална сигнализација. Истовремено се уредува и тротоарот на улицата „Булевар 1 ви Мај“, под Музичкото училиште, информираат од локалната самоуправа. 

-Во рамките на инфаструктурните активности, на улицата „8ми септември“ се уредува тротоарот, а паралено со оваа локација, се уредува и тротоарот под Музичкото училиште. Двете локации имаат опфат од 600 метри, за што од буџетот на Општина Битола се издвоеи 1 милион денари за спроведување овие активности, рече градоначалничката Наташа Петровска.

8 septemvri 2

Реконструкцијата на северниот главен сообраќаен влез во Битола  започна во април, при што беше променета и канализационата мрежа, а нов асфалт е поставен во должина од 2,5 километри. За реалзиација на овој проект Општина Битола издвои 8,5 милиони денари, а допoлнителни средства се обезбедени и од ЈП за државни патишта.

Градончалничката Петровска информираше дека се очекува сите започанти инфраструктурни зафати во Битола и некои рурални населби да завршат до крајот на оваа градежна сезона.

bulevar behaton 1

-Покрај овие инфраструктурни активности, во тек се и останатите, а со завршувањето на оваа градежна сезона, во ноември сите зафати ќе бидат затворени. Во зависност од тоа како ќе овозможуваат временските услови,така ќе се движиме со инфраструктурните зафати, рече Петровска.

Паралелно, се работи и на магистралниот пат Прилеп-Ресен, на обиколницата над Битола, а во  поголемиот дел на оваа делница поставен е нов асфалт. Оваа реконструкција ќе чини околу 1,5 милиони  евра, а се очекува градежните работи да бидат завршени и пред предвидениот рок од осум месеци.

pat

Неколку  автобуси на МИГ травел од Битола , вечерва се паркирани на улицата „Булевар 1 ви Мај“, веднаш наспроти општинската зграда па се до зградата на Ректоратот.

Страница 1 од 34

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2017 АПЛА.мк. Сите права се задржани