Советничката Анита Ангелевска, која е меѓу обвинетите за случајот „Транспортер“ овој пат на седница на Совет не зборуваше за автобусите и ученичкиот превоз, туку за таксистите. Таа во делот за советнички прашања, од говорница со подбив, при тоа изнесувајќи и навреди, ја запраша градоначалничката Наташа Петровска кога е слободна, некој таксист да дојдел да ја земе и да ја прошета низ град да види што треба да се направи.

По петгодишни патешествија и маки на битолчани, по други градови да вежбаат за практичен дел од испитот за возачка дозвола, ниту одлуката за изградба на полигон во Битола  не помина без кавги и обвинувања во општинскиот Совет меѓу советниците од власта и опозицијата.

Пет проекти за наредните три години планира да опфати Општина Битола во Развојната програма 2019-2021 година. Гасификација, обнова на Офицерскиот дом , реконструкција на улицата „Илинденска“ , реконструкција на други објекти и уредување на простор во рурални средини. Токму Предлог- програмата за развојни планови на Општина Битола 2019-2021 година предизвика бурна дискусија во Советот каде опозицијата критикуваше, а власта уверуваше дека градот се развива со вистинска насока.

Иванчо Тошевски советник на ВМРО-ДПМНЕ, рече дека за првпат развојната програма има само пет проекти и ништо друго.

-Кои од овие пет позиции сакате да ги разговараме, улица „Илинденска“ каде не се предвидени средстава за водоводна мрежа и канализација од буџетот на Општина Битола? Ако добро го следевте видеото „Нови визи за Битола“ Петровска призна, сакајќи или не, дека  гасификацијата ќе се користи за индустријата за општината. Прашањето до сите вас и до граданачалничката е како гасификацијата ќе се користи за затоплување на домаќинствата?, критикуваше Тошевски.

Советот на Општина Битола со одлука ја задолжи градоначалничката Петровска да побара од Министерството за животна средина во најбрз можен рок оспособување на мерната станица Битола 2. Предлогот беше на советничката Габриела Илиевска од Поинаку, а советниците едногласно го прифатија.

Советот од дневен ред ги повлече точките за организирање на превозот и измените на тарифникот откако превозниците денес излегоа на протести против измените во цените за првоз на учениците. На почетокот на седницата, на која присуствуваа и превозниците, повлекување на точките предложи претседателот на Советот, Валентин Груевски со образложение дека треба да се остави простор за изнаоѓање на решение кои ќе им одговара и на Општина, и на превозниците, и на учениците. Но, рече дека тоа треба да бидат разумни цени зашто нема да се дозволи превозот до Новаци и назад да чини 400 денари по ученик.

Страница 1 од 8

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2019 АПЛА.мк. Сите права се задржани