Јануари 22, 2019

Пелагонискиот регион во 2016 година на прво место по морталитет од рак во земјава

Февруари 06, 2018

Пелагонискиот регион е на прво место во земјава по морталитет од малигни неоплазми во 2016 година покажа истражувањето на Институтот за јавно здравје во Република Македонија. Според објавените податоци, Пелагонискиот регион предничи по бројот на смрттни случаи од рак сметано на 100 000 жители по статитички региони во Македонија.

 

По Пелагонискиот регион (224,4), на второ место е Скопскиот (219,5), а на тето место Вардарскиот регион (207,5). Со најмала стапка на морталитет е Полошкиот регион.

„Има заболени заболени од 25 до 34 години, а зголемен е бројот и на заболени од 15 до 24 години. На прво место е Пелагонискиот регион, а со пониска стапка е Полошкиот регион. На ова влијаат неколку фактори: старост на населението, аерозагадувањето, животниот стил и друго“, рече  д-р Војса Речица од Центар за статистичка обработка на здравствени податоци.

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2019 АПЛА.мк. Сите права се задржани