Февруари 22, 2018

ЌЕ ПРОДОЛЖАТ СИСТЕМАТСКИТЕ АРХЕОЛОШКИ ИСКОПУВАЊА ВО ХЕРАКЛЕЈА

Февруари 14, 2018 109

Годинава продолжуваат систематските археолошки ископувања  во Хераклеја Линкестис. Според годишната програма што ја објави Министерството за култура, ќе продолжат систематските археолошки ископувања на Базиликата Е, кои ќе бидат поддржани за 200 000 денари. Уште толку пари Министерството ќе издвои  за ископувања во театарскиот плоштад. Ископувањата ќе бидат изведени под надзор на експерти од страна на битолскиот Завод и музеј.

 

Дополнително пари ќе бидат издвоени и за  систематски археолошки ископувања на локалитетот Градиште во село Црнобуки каде според претходни истражувања имаше претпоставки дека се наоаѓа Персеида или Линк.  

Muzej baner 336

grne

28166921 1847625648592803 5615957191440807278 n

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2017 АПЛА.мк. Сите права се задржани