Јануари 23, 2019

Слепите и лицата со оштетен вид од пелагониските општини добија Ресурсен центар каде ќе можат да се едуцираат и на забавен начин да го минуваат времето. Книги на Брајово писмо, техника која ги зголемува фонтовите на пишани текстови, компјутери со аудио програма која овозможува преку говор да се користи интернет, забавни игри и друга техника им е ставена на располагње во Регионалниот ресурсен центар за слепи и лица со оштетен вид што денес се отвори во Битола.

Јавното претпријатие „Комуналец“ во соработка со Општина Битола, градинките и училиштата кај децата од мали нозе ќе гради навики за селектирање на отпадот. Претпријатието ќе распореди 70 канти со големина од 80 литри во градинките, 42 канти од 120 литри во основните и средните училишта, како и 29 контејнери со сина и жолта боја, едните за собирање на отпадната харија, а другата за отпадната пластика.

„Ќе разговараме со директорите за оперативниот план за промотивните активности на Еко центарот во воспитно-образовните институции. Ќе извршиме промоција преку видео презентации во градинките, основните и средните училишта од каде би сакале да црпиме искуства од учениците и наставниците, а сето тоа би било предмет на обработка и анализа и на крај би резултирало со трибина на повисоко ниво со претставници на локални и државни институции надлежни за тоа. Да направиме организиран систем на мерки и активности за да ја подигаме свеста“, рече Панде Богоевски, директор на ЈП „Комуналец“.фг

Градоначалничката Наташа Петровска истакна дека општината секогаш ќе биде партнер во спроведувањето на проектите кои носат напредок во еколошката свест, особено кај помладата популација.

„Идејата е, на денешната средба со директорите на градинките и училиштата од градот, да се дефинираат активностите кои што следуваат, затоа што во второто полугодие ќе имаме интегриран систем на активности во кои што ќе бидат вклучени учениците, со цел од најрана возраст да стекнат навики околу подигнувањето на еколошката свест и култура. Ова треба да биде додадена вредност во процесот на образованието во образовните институции“, рече градоначалничката на Општина Битола, Наташа Петровска.вв

Активностите се дел од проектите „Стимулирање на учеството на граѓаните во процесите на рециклирање преку имплементација на бенефит системите” реализиран во соработка на ЈП „Комуналец“, Универзитетот „Св.Климент Охридски“ и Општина Битола и проектот „Оперативен план за реализација на промотивни активности на Еко-центарот во образовните институции“. 

До 30 ноември доколку Општина Битола не обезбеди полигон ќе треба да го затвори Испитниот центар  во градот, предупреди независната советничка Габриела Илиевска на последната седница на  Советот  на Општина Битола, поставувајќи прашање  до градоначалничката Наташа Петровска .

-Се сеќава јавноста, се сеќаваат сите дека во март месец напишавте статус дека ќе има полигон. Дали некој ви има кажано дека до 30 ноември доколку Општина Битола не обезбеди полигон ќе треба да го затвори Испитниот центар во градот ?  Доколку имате таква информација ,ме интересира каде ќе биде полигонот, дали ќе го стопанисува општината, какви ќе бидат обврските?, праша Илиевска.

Заедно со битолчаните сонот ќе го издигнеме до јаве. Енергијата ја црпам од промената на она што заедно сме го направиле зашто тоа не се моите туку нашите пари. Имав неспани ноќи заради немир, не од направеното, туку имав неспани ноќи за тоа што треба да е направено особено во испроблематизирани затекнати ситуации“, рече градоначалничката Наташа Петровска во својот говор при свеченото доделување на наградата „4 Номеври“’.

Страница 1 од 18

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2019 АПЛА.мк. Сите права се задржани