Webp.net gifmaker

Директно

Платата на вработените во Јавното претпријатие „Водовод“ се зголемува за 5 проценти, а исто така се зголемува и бодот за исплата на плата на сите вработени во ЈП „Нискоградба“ од 13 септември годинава. Ваквите одлуки на јавните претпријатија денес добија и согласност од Советот на Општина Битола.

Советот денес даде согласност за годишниот план за вработувања во општинската администрација на Општина Битола за следната 2020 година. Според донесениот план, моментално во општинската админситрација има 146 вработени, а по основа на пензионирање и испразнети работни места за в година се планираат 36 нови вработувања.

Стручен тим од РЕК „Битола“ помогна да се отстранат дефектите и да се подобри работењето на котларата во битолската Клиничка Болница. Зафатите што РЕК ги изведе во установата изнесуваат 20 000 евра. Со ова Болницата без проблеми ќе ја дочека грејната сезона и веќе нема да има загуби од пареа и вода во системот за греење.

Горско спасителното друштво Ава Кота веќе три дена дено-ноќно е вклучено во гаснењето на пожарите кои беснеат во регионот на општина Могила.

„На барање на градоначалникот на Новаци, Љубе Кузманоски, зашто ние настапуваме во рамки на Општината, се приклучивме кон гасењето на пожарите во соседнаа опшина Могила. Учествуваме со едно возило и пет лица. Ние гасневме кај манастирот „Света Петка“ во село Црничани, потоа кај Мусинци, Мојно“, велат од Ава Кота за Апла.мк.

Веќе една недела горат атарите на селата Мојно, Путурус, Дедебалци, Лознани, Ивањевци, Беранци. Десет лица вработени во Општина Могила и ЈКП Пела хигиена веќе неколку дена се на терен на гаснење на пожарите во овие села, потврдува за Апла.мк градоначалничката на Општина Могила, Јасмина Гулевска. Според неа четири напуштени куќи се опожарени во селото Путурус,  а денеска едвај е спасена од пожар куќа во селото Лознани.  

-Седум дена наши волонтери се на гаснење на пожарите заедно со пожарникарите во неколку села во Општина Могила. Се прават натчовечки напори да се справат со огнот, но по се изгледа тие не се случајни. Додека едни гаснат нови веднаш се палат, и тоа е крајно симптоматично. Дојдовме до ситуација ден и ноќ да ги чуваме старите манастири и цркви од нови пожари.  Затоа  ќе повикаме до надлежните да поведат истрага и да ги испитаат сите пожари поединечно. Одговорност мора да има да направената штета, изјави за Апла.мк градоначалничката Гулевска.  

И вечерва се активни неколку пожари во Општина Могила.

Јавното претпријатие за паркинзи денес отпочна  со наплата на паркинг услугите на зонското паркирање  во трите зони А, Б и Ц. Со овие паркинг места и затворените паркинзи, претходно  6 години управуваше приватен концесионер

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2019 АПЛА.мк. Сите права се задржани