Webp.net gifmaker

Директно

Мордехај Нахмијас бил истакнат партизан, познат по прецизниот истрел, кој за жал не го спасил од смртта на два месеца пред ослободувањето, загинал заедно со својата сограѓанка, Естреја Овадија-Мара на Кајмакчалан.

Посебното издание „Прилози“ од 1980 година посветено на академик Михајло Апостолски, кој бил и почесен член на Македонското научно друштво од Битола, е дел од ретките литературни трудови во рамки на изложбата „Книги: историја, иднина“ отворена вечерва по повод 4.Ноември- Денот на ослободувањето на Битола. Со оваа значајна изложба на преку 400 книги со различни стручни тематики, кои покажуваат колку Битола имала и има кавлитетни автори, научници, истражувачи од различни области, започна празничната програма за одбележување на Денот, која ќе трае четири дена.

„Секоја награда е важна, задоволен сум од постигнатото во животот, а наградата од мојот град Битола само потврдува дека има луѓе кои знаат да ги валоризираат трудот“, вели Благој Стефановски- Баге годинешен добитник на наградата „4-ти Ноември“ за животно дело што Општина Битола ја доделува по повод Денот на ослободувањето на градот.

Нови протоколи за спинална анстезија при породување со царски рез со пенсил поинт игли со што се избегнува постоперативни главоболки кај родилките се спроведени во битолската Клиничка болница за време на посетата  на проф. д-р Олег Туркот, анестезиолог од болницата JOHN HOPKINGS oд Балтимор САД. Исто така, за време на неколкуденвниот престој на анестезилогот Туркот тимот анестезилолози од битолската болница беше обучен и за спроведување на безболно породување со епидурална аналгезија кај пациентките што се породуваат спонтано.

Илјадници хектари ниви се опожарени во изминатите два дена низ Пелагонија од стрништата што намерно ги палат земјодлеците за да го исчистат отпадот. Ваквата состојба доплнителного заагадува амбиенталниот воздух. Како што објави апла.мк синоќа беснееја стотици пожари низ Пелагониското поле, а пожарникарите интервенирале на деестина покритични локации со десет екипи. Велат дека не паметат вакво масовно палење и самоволие на земјодлеците.

Фирмата „ВИА“ ДОО од Вевчани ќе ја изведува реставрацијата на Офицерскиот дом. Во документот од Централниот регистар што го извади Апла.мк, како сопственик на фирмата се води Марица Угриновска, а не како што се шпекулираше на социјалните мрежи дека тоа е фирма на Крсто Мукоски, пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ, кој на 27 април ги отвори вратите за толпата да влезе во Собранието. И на договорот за реставрација потпишан е Ѓорги Угриновски, кој во Централниот регистар е заведен како едно од овластените лица во фирмата.

Офицерскиот дом се чисти и подготвува за реконструкција. Мајстори од Битола и Вевчани веќе ги исчистија внатрешните простории на Офицерскиот дом од ѓубре и ги ги искорнаа штиците од подот кои беа руинирани. Велат дека ќе подолжат со реконструкцијата и дека ќе биде се средено од дограмата до фасадата.

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2019 АПЛА.мк. Сите права се задржани