Street gif

Директно

Дигитален мамограф, дијагностичка опрема која е дефицитарна во Клиничката болница во Битола ќе се набави преку проектот за меѓугранична соработка поддржан од Европската унија. Тендерот е веќе во тек , а се очекува набавката да заврши до крајот на ова лето. Во рамките на проектот ќе се реализира скрининг на одрдени целни групи пациентки за превенција на карцином на дојка,а исто така ќе има и скринизни за карцином на матка

Златко Ќурчиевски, Панде Богоевски и Драган Крајовски, за апла.мк потврдија дека ќе поднесат кандидатури за претседател на општинската организација на СДСМ во Битола, откако партијата денеска го отвори повикот за самокандидирање на членовите на СДСМ за оваа функција

Образовниот процес и можностите за  натамошна соработка на двете земји на ова поле, беше во фокусот на раговорите при денешната средба на министерот за образоавние на Бугарија, Красимир Влчев и градоначалничката на општина Битола, Наташа Петровска.

Новиот изведувач на градежните работи на ул. „Климент Охридски“, избран по пат на електронска аукција на 30 април годинава, започна со реконструкција на коловозот и тротоарите на оваа улица. 


Екипи на фирмата „Еуроинвест медиу“ во моментов на терен вршат геодетско снимање и исколчување во функција на израмнување, а паралелно се работи на поставување на тротоарот. По подготвителните активности, се очекува за краток временски период, според договорот склучен со изведувачот, да се изврши асфалтирање и партерно уредување на улицата „Климент Охридски“.

Барем едно од министерските места во Владата што ќе се реконструира да биде пополнето со кадар од Битола, очекуваат битолчани. Целта е да се лобира повеќе во Владата за проекти кои се значајни за Битолскиот Регион.

Биточани четири години немаат добиено министерско место. Во Владата на Заев од Битола беше само заменик министерот за здравство, Гоце Чакаровски, кој потоа беше поставен за национален координатор од истата област.

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2019 АПЛА.мк. Сите права се задржани