Септември 19, 2019

Street gif

Директно

Битолската публика вечерва имаше можност да ужива во бродвејски амбиент што во големата сала на Центарот за култура го доносоа Камерниот оркестар од Битола и солистите кои настапија на овој концерт.

35 годишниот моторџија Б.А. , жител на село Мојно, попладнево загина во тешка сообраќајна несреќа на излезот од Битола за Ресен во близина на бензиската пумпа "Лукоил". 

Окупаторот мислел дека војува со баталјон, а спроти себе имал седуммина партизани, од кои три жени.

Долг од над 110 илјади евра, по разни основи, тужби од играчи, извршни решенија за неплатени сметки, неплатени услуги кон добавувачи. Во ваква состојба, новото ракводтсво го затекна ракометниот клуб „Пелистер“ при неговот преземање во јануари годинава. Новиот управен одбор денеска на увид на јавноста го стави финансискиот извештај за првото тромесечје. Овој долг е целосно саниран, а блокиранта сметка, денеска со дотациите од општина Битола, е одблокирана

Има начин загадувањето со ПМ честичките да се сведе на половина, доколку домаќинствата во Битола се греат на сертифицирано дрво со мал процент на влага, велат од Здружението на географи „Геосфера“.Од шумските претпријатија одговараат дека иако ваквите препораки изгледаат едноставно, сечата и доставата на дрва е сложен процес и не може да се прилагоди преку ноќ, туку ќе треба време.

Дворот и спортските терени на техничкото училиште „Ѓорги Наумов“, нема веќе да бидат корзо за граѓаните и пазарџиите од Новиот пазар во Битола. Училиштето заради безбедносни причини за учениците и вработените ќе ги затвори и огради сите диво отворени премини  кои од Новиот пазар водат низ дворот на училиштето до околните згради.

Црквата „Св.Петка“ сместена во единственото село во Националниот парк Пелистер, Маловишта, чува Галерија на икони, ремек дела на познати зографи, стари и по пет века, која во последните години привлекува се повеќе посетители.

Професорката од Факултетот за информатички и комуникациски техологии од Битола, д-р Мимоза Богдановска Јовановска, е избрана за член во Советот за соработка и развој на граѓанскиот сектор оформен по иницијатива на Генералниот секретаријат на Владата на Македонија. Професорката од Битола беше предложена како член од Научното друштво на Македонија со седиште во Битола, со што за првпат во историјата на Друштвото се случува директно на национално ниво да биде вклучено во креирањето на јавните политики поврзани со граѓанскиот сектор.

Служителот Ј. Т. удрил ученик во Основното училиште „Коле Канински” во Битола, потврдија од битолската полиција. Инцидентот се случил во саботата, кога училиштето одработувало работен ден, и тоа при крајот на големиот одмор..

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, поранешен директор на АД ЕЛЕМ во четири очи склучил два договори со непосредна спогодба со компаниите Пелистер и Марковски, двата во вредност од 10,5 милиони евра. Со Пелистер, веднаш по неговото назначување на функцијата, на 3 ноември 2016г, за сума од 5,7 милиони евра, а три месеци подоцна и со Марковски – за 4,8 милиони евра, обвини директорот на АД ЕЛЕМ, Драган Миновски.

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2019 АПЛА.мк. Сите права се задржани