Webp.net gifmaker

Замисли за да оствариш! (Пишува Билјана Галовска)

Декември 23, 2019

Незаобиколна вистина е тоа дека на никого не му е грижа за нас толку, колку што нам ни е грижа за самите себе......

На прагот сме на 2020 година. И можеби некои од Вас се прашуваат како да го остварат она што досега не успеале, а им е важно. Ако 2019 беше плодна ќе сакаме оваа да е уште повеќе, ако не беше баш нешто и ”планетите не ни беа наклонети” размислуваме што во оваа би можеле да правиме поинаку. Верувам дека меѓу Вас има многу кои сакаат моќен алат како тоа да го остварат. Ако е така прочитајте до крај.

Во Неуролингвистичкото програмирање постои начин на кој се постауваат целите за истите да бидат остварливи. Има неколку чекори кои ако успешно ги следите, ќе ги поставите целите за наредната година, а со тоа се иницира можноста за оставрување. Првиот и најважен фактор е да ги поставите своите цели во пишана форма и тоа со рака. Постои неуролошка врска помеѓу пишувањето и нашиот ум. Целта треба да биде исклучиво ваша, не цел која некој сака Вие да ја остварите (на пример желбата на родителите да завршите конкретен факултет кој Вие воопшто не го сакате). При тоа не треба да биде нешто што е лесно остварливо и треба само да дојде, треба да биде нешто кое за Вас е предизвикувачко, ја буди вашата страст и енергија и на самата помисла на крајниот резултат.

На старт одговорете на прашањето “Ако не постојат препреки и знаете дека 100% би успеале што е тоа што би започнале да го правите уште денес” ? Наведете нешто кое во Вас буди ентузијазам и чувство на радост кога во вашиот ум ја замислувате таа цел како оставрена и додека уживате во резултатот кој сте го постигнале. Мислете само на крајниот резултат: каде сте? што гледате?што слушате и чувствувате кога целта е остврена?

Потоа дефинирате ја целта така што на вашиот ум ќе му дадете информација дека е можно да се оствари, а важен фактор за тоа е да ја дефинирате во сегашно време како да е веќе остварена и тоа да биде направено во позитивен контекст. Пример: Ја држам дипломата во мои раце, уживам во мојот стан, раководител сум на .... и сл...... При тоа размислувајте каква одговорност имате кон остваувањето на оваа цел. Што е она што Вие можете да го направите со сигурност, а да правите чекор кон неа. Ако не ви изгледа возможно за една година, пет сигурно прават разлика. Но, ако не започнете денес ништо нема да направи разлика. Конкретизирајте што е тоа што сакате да го живеете, јасно, живописно и едноставно. Кој е крајниот резултат што ќе го добиете. На пример: размислуваме за деталите во нашиот стан, колку квадрати има, локацијата, погледот, боите и уживаме во менталната слика која е создадена во нашиот ум. Зошто? Затоа што нашиот ум не знае дали е тоа вистина или само наша замисла, а кога му даваме таква информација дека тоа го живееме како да е сега, се програмираме за успех и даваме погонско гориво за конкретна акција. Овде не не интересира прашањето ,,како,, затоа што тоа ќе не однесе само кај ограничувачките уверувања кои ги имаме околу остварувањето на целта. Наредниот чекор е да размислите за вашата екологија, односно што е она што ќе го добиете, а ќе го изгубите со остварувањето на целта. На пример, ако сакате одредена работна позиција и нејзиното остварување влије на вашиот семеен живот до таа мера да тој не постои или да се распадне поради тоа, прашајте се дали таа цел е вредна за цената која ќе ја платите? Потоа размислете како ќе знаете дека сте на патот на остварување на таа цел, кои назнаки треба да ги добивате чекорејќи натаму, а на крајот колку истата е предизвикувачка за Вас. Ако не е доволно предизвикувачка така што и самата помисла на нејзино остварување да ви буди страст, тогаш таа не е за Вас. Ако вашата цел треба да биде остварена од некој друг, тогаш таа не е ваша цел. Иако постојат субјекти кои треба да се дефинираат при остварувањето целта која ја посакувате, таа треба да е исклучиво ваша, како и одговорноста за нејзино остварување.

Непознат автор во една прилика напишал : “Не е важно од каде доаѓате, единствено што е навистина важно е каде одите”. Примарната разлика помеѓу оние со добар и оние со лош резултат е ориентираноста кон акција. Луѓето кои имаат исклучителни достигнувања се силно ориентирани кон акција. Ова се само насоки, а вредно е да напоменеме дека НЛП има мошне ефикасни стратегии за дефинирање и прогресирање во правец на остварување на целите.

Ако некој сака да ги дефинира своите цели и да сведочи на остварување на истите, а наидува на препреки, слободно нека ме контактира на мојот e mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.. Ви стојам на располагање како за вашите така и за дефинирање на целите на вашата организација.

Пишува: м-р Билјана Галовска НЛП тренер и коуч, предавач на Бизнис Академија Смилевски

 (Ставовите изнесени во колумните не се ставови на редакцијата на Апла.мк. Затоа Апла.мк не сноси одоговорност за содржината на истите)

 

 

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2019 АПЛА.мк. Сите права се задржани