Август 15, 2018

Дрво на книгата е поставено во холот на НУ Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски во Битола“. На гранките од дрвото прикачени се листови со имиња на најновите наслови набавени во Библиотеката, како и книги што ги препорачале читателите. Во понудата се „Валкано црвено“ од Тарин Фишер, „Кралска измама“ од Стив Бери, „Те нема никаде“ од Јелен Бачиќ Алимпиќ и други. Ова е креативен начин да се привлечат што повеќе читатели и да им се помогне при изборот на книги.

Националната Установа Универзитетска библиотека „Св.Климент Охридски“ -Битола и Мерсиха Исмајлоска, Ве покануваат на промоцијата на книга „Чудесните светови на Алиса“ во издание на Вермилион која ги обработува книгите „Алиса во земјата на чудата“ и „Алиса во светот на огледалото“ од Луис Карол и нивните интерпретации во визуелните уметности и воопшто во културата.

По повод одбележувањето на 23 април, Светскиот ден на книгата и авторските права , Националната установа Универзитеска библиотека „Св.Климент Охридски“ – Битола и Здружение на уметници ракотворци на Македонски ракотворби – Битола, организираат работилница за изработка на бук маркери. Тие ги повикуваат сите заинтересирани лица кои сакаат да учествуваат на настанот за изработка на бук маркери да испратат маил на : Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите., со назнака: работилница за изработка на бук маркери. Работилницата ќе се одржи на 19.04.2018 година.

По повод 23 април Светскиот ден на книгата и авторските права ќе следат повеќе активности во Библиотеката за одбележување на денот и популаризацијата на книгата.

Инаку 23-ти април, денот кога светот го напуштија двајца великани во книжевноста, Мигел де Сервантес и Вилијам Шекспир, секоја година се слави како Светски ден на книгата и авторските права. Светскиот ден на книгата започнат е да се празнува од 1995 година, а е прогласен од страна на УНЕСКО. Целта е да се оддаде признание на книгите и писателите и луѓето повторно да го пронајдат задоволството во читањето или да продолжат да уживаат во пишаните дела.

НУ Универзитетска библиотека „Св.Климент Охридски“ – Битола, Фондацијата „Чекор по чекор“ и „Сумнал“ – Здружение за развој на Ромите заеднички го одбележуваат 2 Април -Светскиот ден на книгите за деца и 8 Април - Меѓународниот ден на Ромите. Денес ја промововираа кампањата „Прочитај ми сказна за да го разберам светот”, со цел да се популаризира читањето книги кај ромските деца од најмала возраст, како и кај сите деца.

НУ Универзитетска библиотека „Св.Климент Охридски“ – Битола, Фондацијата „Чекор по чекор“  и „Сумнал“ – Здружение за развој на Ромите заеднички  го одбележуваат 2 Април  -Светскиот ден на книгите за деца  и 8 Април -  Меѓународниот  ден на Ромите

Настанот ќе се одржи во понеделник со почеток во 11 часот и ќе трае до 14 часот.

За таа цел, ќе биде промовирана кампањата „Прочитај ми сказна за да го разберам светот”,  со цел да се популаризира читањето книги кај ромските деца од најмала возраст, како и кај сите деца.

Кампањата ќе опфати средба со писатели, читање на книги од  познати личности, едукативни работилници за деца и родители.

Ќе бидат присутни ученици од основните училишта од Битола  „Стив Наумов“,  “Гоце Делчев“ , децата од градинката „Естраја Овадија Мара“ – Битола, „Сумнал“ – Здружение за развој на ромската заедница.   

„Следењето на модерните текови е резултат на нашите настојувања,  библиотеките да работат во пресрет на потребите на заедницата, особено на најмладите учесници како наши идни корисници.Со цел да се популаризира книгата и читањето од најмала возраст потребно е примена на нови форми и методи кои се прифатливи за нивната возраст,  причинувајќи им  задоволство и воодушевување и тоа  преку игра и забава и користење на соодветен дидактички материјал“, велат од Библиотеката.

Проектот на УСАИД „Со читање до лидерство“ во рамки на компонентата „Вклучување на семејството и заедницата“, која има за цел да го подигне интересот кон читањето и математиката кај најмладите ученици и да ја вклучи целата заедница во овие активности со децата, најавува  и посета  со „Библиотеката на тркала“ во училиштата . „Библиотеката на тркала“ претставува специјално пренаменето возило, опремено со книги и дидактички материјали за читање и математика со кое ги посетуваме училиштата од сите региони во државата за да им овозможиме пристап до материјали за учење на учениците од 1 до 3 одделение.

Oсвен во областа на образованието, Сумнал големо внимание осврнува и   стреми кон зајакнување на капацитетите на ромската заедница преку подобрување и развој на ромската култура, јазик и традиција како и промоција на позитивните вредности на културата на Ромите како услов за унапредување на современото македонско општество и рушење на стереотипите и предрасудите.

„Во однос на културата и негувањето на традициите, мораме да напоменеме дека Сумнал секоја година традиционално го одбележува денот на Ромите, кој секогаш е на 8 Април. По тој повод се организираат различни активности и работилници на кои се зборува и твори за овој многу значаен ден во историјата на Ромите“, посочуваат од НУУБ „Св.Климент Охридски“ - Битола

Страница 1 од 5

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2017 АПЛА.мк. Сите права се задржани