Webp.net gifmaker

Советот на Општина Битола денес ја одржа првата електронска седница на која се донесени    неколку одлуки, соопшти на својот ФБ профил, претседателот на Советот, Валентин Груевски. 

1. Изградба на кров на градинка Коца Василева- 70.000 евра од јапонска амбасада и обезбеден надзор од Општина Битола.
2. Обезбедени средства за реконструкција на улици во Долно Оризари. Вкупна должина од еден километар.
3. Водоводна и канализациона мрежа околу Офицерски дом.
4. Прифатена донација од 100 таблети  за ученици од материјално необезбедени семејства.

Завршната сметка на општинскиот Буџет за 2019 и неколку точки поврзани со финансиското работење на општина Битола за претхадната година, се најдоа на усвојување пред советниците на денешната седница на Советот на Општина Битола. Опозицијата обвини на слаба реализиација на капиталните инвестиции.

На дневен ред на седницата на Советот  на Општина Битола денеска е правилникот за условите и критериумите според кој ќе се наодместуваат трошоците на домаќинствата за замена на печките на огревно дрво со инвертер клими. Исто така со овој правилник се утврдуваат и зоните на подрчајето на Битола кои ќе бидат опфатени со оваа мерка.

Советничката од ВМРО ДПМНЕ, Елена Трајчевска, член на  Советот на Општина Битола, најдоцна за еден месец ќе добие принова,  а  ова е прво нејзино дете. По подолг период, Трајчевска  е прва жена во битолскиот Совет која станува мајка за време на советничкиот мандат. Таа веќе влезе во деветтиот месец, а на седниците на Советот активно   ги извршува своите обврски. Рече дека нема да отсуствува од седниците и по породувањето.

Паралела помеѓу еден од најзначајните настани во македонската историја, Крушевската Република и актуелните сосотојби во Битола, повлече советничката од Поинаку, Габриела Илиевска, на денешната седница на Советот, каде на дневен ред беше ребалансот на Буџетот на Општината. Илиевска констатираше дека за време на 10-те дена Крушевска Република биле реконструирани повеќе улици отколку денес за време на владеењето на СДСМ.

-Вчера слушам дека ние во Битола ќе сме ја реконструирале улицата „Крушевска Република“. Искрено да ви кажам, Крушевската Република траеше 10 дена и таму за тие 10 дена појќе улици реконструираја отколку вие од ко сте дојдени на власт во Битола. Појќе. Ние во овие две години можиме да се пофалиме само со улицата „Климент Охридски“ која двапати ја плативте и која служеше за потсмев на цела Македонија, рече советничката Габриела Илиевска.

Е.М.

Страница 1 од 5

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2019 АПЛА.мк. Сите права се задржани