Шо рече

Синоќа во битолската „Порта Џез“ започна серијата предавања од иницитивата за афимирање на женското претприемништво под насловот Womenpreneurs Stories, во организација на Преда плус фондацијата како дел од Employoth Универзитетската пилот програма за стартапи во Пелагонискиот регион, под сега популарното име “И од Битола се може”.

„СТРАБАГ АГ подружница СТРАБАГ Скопје“ и „ИСКРА ДД“ како изведувач и подизведувач на градежните работите  за изградба на железничката пруга Битола-Кременица ги известуваат жителите на Битола, Кравари и околните места дека денес 16.04.2019 година, од 10:00 до 13:00 часот ќе вршат тестирање на пругата со патнички воз, јави ТВ Тера. 

Водата во реката Драгор денеска носеше  пластични шишиња, но не успеа да ги однесе, па дел од нив кај Ленски Мост се вртеа и превртуваа низ неа. Низ речното корито во центарот  на градот  веќе стана вообичаена слика  да гледаме пластичен отпад, ѓубришта, па дури и мебел фрлен во самата реката, а многу често водата пени како во неа да е истурен детергент или ги менува боите од бела до црвена.

Битолчани коментираат дека водата во реката Драгор можеби ќе се заштити од понатамошно загадување со изградба на колекторски систем  и пречистителна станица, но како ќе ја заштитиме од несовесните граѓани кои не ја гледаат како природно богатсво туку како депонија за да се ослободат од  сопственото ѓубре.

За јагленот тешко дека ќе има голема иднина во Европа, а со тоа и кај нас, зашто цената на емисиите на јаглероден диоксид ќе биде толку висока, што ваквото производство нема да биде конкурентно на пазарот на енергија, рече на предавањето на Техничкиот факултет во Битола академикот и енергетски експерт Глигор Каневче. Тој алармираше дека е последен момент да почне да се размислува за нови правци во развојот на македонскиот енергетски стожер РЕК ,,Битола”.

Дури 321 случај на Роми кои барале совети и помош од Прваната клиника биле евидентирани во периодот од февруари до декември минатата година во Битола. Според груба пресметка, тоа би значело дека секојдневно се обраќале до Правната клиника отворена преку проект на Центарот за развој на ромската заедница „Баирска светлина“, поддржан од Европскиот центар за правата на Ромите од Будимпешта.

Универзитетите треба да размислуваат за намалување на бројот на студенти бидејќи не може и не смее да се фалиме дека 93,8 проценти од средношколската популација се запишала на факултет, а да имаме интелигенција која виси на пазарот на трудот, рече Димче Настоски, директор на Гимазијата „Мирче Ацев“ од Прилеп на денешната средба на директорите на средните училишта со Управата на Битолскиот универзитет.

Министерката за одбрана и заменик претседател на Владата, Радмила Шекеринска, беше во работна посета на Здружението на пензионери од Битола. На средбата се разговараше за теми актуелни за пензионерите, а присутните имаа можност да ѝ поставуваат и прашања.

Како што информира претседателот на Здружението на пензионери од Битола, Томе Димитровски, средбата протече во најдобар можен ред и пензионерите беа задоволни од дговорите што ги добија од Шекеринска на поставените прашања.

пен

пен 3

пен 4

зззз

Тоа што нашата земја доби поканата за членство во НАТО и очекува во брза постапка да стане рамоправна членка имаше и позитивни ефекти врз економијата, рече министерката за одбрана Радмила Шекеринска при денешната посета на Битола.

Со свечена седница, потпишување на договор за соработка со Коломбел, Франција и други пригодни активности, општина Новаци денес прослави 23 години постоење.

„Од типично рурална општина пред 23 години, денес Новаци е општина со која сите треба да се гордееме. Таа денес претставува стопански, административен, образовен, културен, уметничнки и спортски центар. Постојано вложуваме во инфраструктура, во изградба на нови паркови, засадување на дрвја, реконструкција на училишта и градинки. Нашата општина е една од најперспективните рурални општини која интензивно се развива. Заедно со Советот на Општината и граѓаните, чекор по чекор, упорно работиме и ја градина општина Новаци“, рече градоначалникот Љубе Кузманоски.

Секој ден во Битола се регистрира по едно ново лице заболено од рак, секоја недела по една жена со рак на дојка, а неделно по два случаи со белодробен карцином, кажа Андријана Митревска од Здружението на граѓани за советување на поддршка на лица со карцином и лица кои се излечиле „Јасмин од Битола“.

Во Градскиот парк во Битола  се подига споменик за италијанските војници кои се бореа на Макeдонскиот фронт 1916-1918 година. Постаментот со спомен плочатa и партерното уредување се веќе направени  и се чека денот кога свечено ќе бидат претставени пред јавноста, иако на споменикот пишува„ Битола, декември 2018“.ffff

Во последните петанесет години не се случило во еден ден Територијалната противпожарна единица од Битола да има дури осум интернеции врз сериозни пожари, нити преку лето, а не пак во пролет. Така беше вчера кога пожарникарите дојави за пожар имаа од девет часот утрото до 20 часот вечерта. Најопасен беше пожарот кој избувна од депонијата меѓу потпелистерските села Ротино и Цапари, а потоа огнот носен од ветерот само што не ги зафати моликовите стебла на Пелистер.

Битолчани, сакале или не, мора да одат со главата крената низ тесните битолски сокаци, не заради нешто друго туку ако гледаат во земјата може не дај Боже тула или греда да ги удри по глава. Во централното градско подрачје околу улиците Ленинова, Солунска, Нико Фунадали  има десетици стари куќи и авлии кои се пред распаѓање, па ѕидовите, настрешниците, покривите се дел срушени, а дел висат и се голема и сериозна опасност по животот на минувачите, особено за децата.

За дел од овие објекти се знае дека се во приватна сопственот, газдите се иселени одамна од градот, други пак,  се во државна сопсвеност, односно се имот на АД за стопанисување со станбен  и деловен простор .

kuka 1

kuka 2

kuka 3

kuka 5

kuka 6

Обвинение до Основниот суд во Битола покренало Основото јавно обвинителство од Битола за екс директорот на ЈКП Нискоградба, Кире Крстевски и уште тројца вработени во претпријатието М.М., В.П. и С.Х. Обвинението според извори на апла.мк е покренато  на 4 март годинава. Обвинителството и полицијата подолг период  назад го чешлаа финансиското работење на ЈКП Нискоградба, а исходот дали имало криминал во работењето на екс раководството се очекува да го даде Основиот суд во Битола.

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2019 АПЛА.мк. Сите права се задржани