Webp.net gifmaker

Шо рече

Излегуваш од граница на Македонија и одма се соочуваш со трагиката на своето слепило при очи.

Хрватска, од границата со Србија до Пула. Повеќе од десет часови пат. Држам очи опулени, како дете пред продавница за чоколади и се прашувам:

-зошто во мојата држава не се селата „да ти е милина да ги гледаш“ како овде,

-зошто во мојата држава нема патокази на патиштата на секои 500 метри како овде,

-зошто во мојата држава нема патишта, овде во сите 10 часа пат, цел пат е како на филм,

-зошто во мојата држава нема ветробрани, снегобрани, или кај нас нема снег и ветер,

-зошто во мојата држава нема вистински мостови, како овде помеѓу Риека и Пула (во градба) и 

-зошто во мојата држава нема чисти гуми на тракторите, како овде?

И прдолжувам да се прашувам зошто на потегот помеѓу границата и Пула не видов на ниедно место ѓубре, ѓубришта и ѓубралници? 

А зошто од Битола со Скопје покрај патот нема место каде нема исфрлено ѓубре, нема ни еден контејнер, ниеден, ама баш ниеден? Ете затоа се чуствувам слепа при очи. И, кога ке заседнеш дома, ќе мислиш дека така треба.

Ова е сонот на слепиот човек.

Пишува Светлана Петковска, НВО активист

 

 

тавовите изнесени во колумните не се ставови на редакцијата на Апла.мк. Затоа Апла.мк не сноси одоговорност за содржината на истите)

Од 201 невработен битолчанец колку што биле интервјуирани, дури 119 лица не се пријавени во Агенцијата за вработување или 59 проценти, покажа истражувањето на Младинскиот центар од Битола вклучен во проектот „Активни заедници за социјални промени“ финансиран од ЕУ.

„Во истражувањето беа вкучени 201 невработен битолчанец, од нив 126 граѓани се долгорочно невработени што покажува дека сериозен е проблемот со невработеноста. Анализата покажа дека од 201 интервјуирано лице, 82 се регистрираат во Агенција за вработување во Битола како баратели на работа. А од нив само 18 знаат дека имаат право да користат мерки и услуги кои ги дава Агенцијата“, рече Маја Ангеловска од МКЦ Битола

Работно е деновиве во  ЈЗУ Завод за рехабилитација на слух, говор и глас- Битола, каде се изведуваат повеќе реконструктивни зафати. Според директорката на Заводот  Дивна Живорадиќ Најдовска се врши санација на санитарните  чворови, замена на дотраениот оџак, и секако едно од најбитните зафати адаптација на простор каде ќе биде сместена најсовремена сензорна соба на овие простори.

kaj 2

kaj 3

кај5

kaj 1

Место пари за пари за врби, мостови и споменици, оние што вчера рековте дека прошетале низ Битола, таа влада или тие Електрани издвојуваат 2 и пол милиони евра за набавка на клима инвертери во општина Битола. Кажете кога претходната Влада одвоила два и пол милиони евра и за што за Битола? Одберете ја областа која ја сакате и кажете 2,5 милиони евра дадовме дали за амбиенталниот воздух, вработувањата, за економијата, патиштата околу Битола итн, итн. Вака претседателот на Советот Валентин Груевски денес им возврати на советниците од опозицијата кои ги критикуваа краткорочните мерки за животна средина што ги гласаше Советот.

Електростопанство на Македонија ќе биде главно  насочено кон развој на обновливите извори на енергија,а веќе оваа недела ќе биде потпишан договорот за изградба на фотоволтаична електрана на местото на стариот рудник Осломеј со инсталирана моќност од 10 мегавати, веднаш потоа ќе следат  дополнителни 10 мегавати инсталирана моќност како инвестиција на ЕСМ, а следува и изградба на две фото напонски електрани од по 50 мегавати на истата локација, на принцип на јавно приватно партнерство.

Новата мерка на Владата на Република Северна Македонија обезбедува целосно финансирање за инвертер клима уреди за 2500 семејства во Битола, како еден од четирите најзагадени градови во земјава. Мерката нуди повеќекратни поволности, кои покрај квалитетната и здрава животна околина ќе влијаат и на буџетот на граѓаните. Греењето со дрва и тврди средства влијае и на загадувањето во домовите и затоа е подобро да се замени со друг, еколошки начин.

Во музеите ни велат не допирајте, а сега за првпат во нашата земја имаме можност преку допир да ја почувствуваме уметноста, вели Стевче Костадиновски, претседател на Здружението на слепи лица од Битола. Во битолската Магаза, Завод и музеј постави изложба со тактилни слики од 16 дела од македонската современа уметност, со дополнително образложение на Брајово писмо, код и аудио нарација. Координатор на проектот е д-р Ирена Ружин, вработена во битолски Завод и музеј која веќе неколку години се обидува уметноста да им ја доближи на лицата со пречки во развојот.

Битола да се кандидира за град на УНЕСКО, предложи Душан Стругар, етнолог конзерватор од Словенија, воедно и претседател на Организацискиот одбор на осмиот симпозиум на етнолози конзерватори од Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Србија и Северна Македонија што се одржува во Битола.

 „Битола е фантастичен град и сите сме зачудени и изненадени што сѐ уште нема екипа и дека уште не подготвувате стручна подлога за кандидатира во УНЕСКО. Што поскоро ја молам политиката и експертите да се здружат. Имате многу квалитет и локалитети. Сите можеме да помогнеме и Словенија и Хрватска, направете ја подлогата и кандидирајте се“, порача Стругар.

Седница на Совет за понудената Платформа за развој на ракометот во Општина Битола помеѓу ракометниот клуб „Пелистер“ и „Еурофарм работник“ ќе има во текот на оваа недела , најави претседателот на Совет Валентин Груевски на денешната седница на Совет.

Францускиот амбасадор Кристијан Тимоние денес ја посети гимназијата „Јоспи Броз Тито“ од Битола каде беше потпишан уште еден петгодишен договор за соработка со Француската алијанса што овозможува размена на ученици и соработка на многу проекти.

Младинската невработеност е висока и изнсеува над 40 проценти од невработените лица, а Законот за паркатиканство донесен во мај годинава треба да помогне што повеќе млади лица да се вработат. Законот денес го презентираа претставници од Младинскиот културен центар од Битола во рамки на прокетот за јакнење на капцитетите на Локалниот економски совет на општина Битола. Придобивките на законот беа презентирани пред претставници од бизнис секторот и јавни институции.

Делегација од Општина Битола, предводена од заменик градоначалничката Емилија Костурски, во која учествуваа и советничката Ристенка Алтипармаковска и раководителот на одделението за комунални дејности Маријана Спасевска, заедно со ученици од гимназијата „Јосип Броз Тито“ во придружба на професорот по историја Иле Трајковски и директорката Фани Наумовска, престојуваа во неколку дневна посета на збратимениот град Епинал во Франција.

Европската Унија до 2020 година обезбеди 45,5 милиони евра за финaнсирање на проекти во пограничниот регион на нашата држава и Грција помеѓу општините од двете страни, нво секторот и граѓаните, изјави министерот за локална самоуправа Горан Милевски на денешната прослава на Европски ден на соработка во Битола.

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2019 АПЛА.мк. Сите права се задржани