Февруари 21, 2019

ЕЛЕМ и РЕК „Битола“ на своите вработени и сите граѓани на Битола им го честитаат 4-ти Ноември, Денот на ослободувањето на Битола.

ЕЛЕМ и РЕК „Битола“ на своите вработени и сите граѓани на Република Македонија им го честитаат 11 Октомври, Денот на народното востание на македонскиот народ. .

Блок 2 на Термоелектраната “Битола” денес повторно е ставен во функција, по 47 дена редовен ремонт. Во утринските часови, постројката беше синхронизирана со македонскиот електроенергетски систем и ги испорача првите количини електрична енергија по пауза од месец и пол.

По редовниот ремонт на Блок 2 на Термоелектраната Битола, следуваат ремонтни активности на Блок 3 кои ќе траат до 15 октомври. Претходно, капитален ремонт на Блок 1 на РЕК Битола беше направен од 10 мај до 25 јули.

Багерите за ископ на јаглен поради нивната големина биле нарекувани џинови, а багерот ЕШ вработените го викале народски „ежот“ поради сличноста на зборовите. Местото за одлагање на откривката било опишувано како висорамнина, а зелениот појас што се засадувал во близина на браната на РЕК, Титова шума. За ваквите невообичаени имиња кои им се давале на опремата и промените кои настанувале во околината кога се градел РЕК зборуваат текстовите што во „Битолски весник“ кон крајот на седумдесетите години го објавувале новинарите.

Со Меморандумите за соработка што денес ги потпишаа неколку образовани институции од Битола со АД ЕЛЕМ и РЕК „Битола“ во Комбинатот ќе се обезбедат исти услови за студентите и средношколците што доаѓаат на пракса какви што имаат и вработените, најави генералниот директор на РЕК, Васко Ковачевски. Меморандуми за соработка беа потпишани со Средното општинско техничко училиште „Ѓорѓи Наумов“, Средното општинско училиште „Таки Даскало“ и Техничкиот факултет и Факултетот за информатички и комуникациски техологии од Битола.

Страница 1 од 5

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2019 АПЛА.мк. Сите права се задржани