Значително намалени концентрациите на ПМ10 овој ноември за разлика од пред пет години, велат од СДСМ Битола

Декември 01, 2020

Податоците од специјализираниот портал за следење на квалитетот на воздухот во Република Северна Македонија при Министерството за животна средина и просторно планирање, покажуваат значително намалување на концетрацијата на ПМ10 честички во воздухот во ноември годинава, во споредба со, на пример, истиот месец 2015 година. Намален е и бројот на денови кога била премината границата на дозволеното загадување од 50 мг на метар кубен, пишува во соопштението на СДСМ.прво

второ

Според табелата, пак, за вкупниот број на надминувања на годишно ниво на секое мерно место во земјава, станицата Битола 2 сместена во центарот на градот, е далеку зад прворангираната општина – Кавадарци. Мерното место Битола 2 измерило 78 надминувања на граничната вредност во 2020 година, а мерното место во Кавадарци – 135 пати.трето

Овие податоци ни оддалеку не говорат дека проблемот со загадениот воздух во Битола е решен. Но, секако се показател дека Битола е да добар пат во битката за почист воздух. Гасната комора која некои ја видоа дури годинава, не може да биде одлика на Битола. Затоа минатата година СДСМ го воспостави Планот за чист воздух, а борбата против аерозагадувањето влезе во стратешките приоритети на Владата. Општина Битола, водејќи се од приоритетот – заштита на здравјето на граѓаните, ги има ставено во функција сите расположливи ресурси и капацитети за следење и намалување на загадувањето на воздух во градот. Инвертер клима уредите кои преку локалната самоуправа веќе стигаат до нас 2.000 семејства во Битола се дел од мерките за намалаување на загадувањето на воздухот, како што е замената на греењето на дрва во дел од институциите во градот со еколошки системи за затоплување и , секако, гасификацијата, пишува во соопштението на СДСМ од Битола.

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2020 АПЛА.мк. Сите права се задржани