Webp.net gifmaker

Драгор се чисти од „Црн мост“ до „Железнички мост“

Септември 13, 2018

Екипи на локалното јавно претпријатие „Нискоградба“ го чистат коритото на реката Драгор во централното градско подрачје на Битола.

Од ЈКП „Нискоградба“-Битола информираат дека во оваа фаза се интервенира по течението на реката од месноста „Црн мост“ до „Железнички мост“, односно во должина од околу 2 километри.

- Станува збор за редовна програмска активност и обврска на нашиот комунален сервис. Во оваа фаза нашите екипи вршат остранување на треви и други растенија кои нараснале на одредени делови внатре во речното корито. Во овој период од годината во реката нема многу вода, односно протокот е регулиран, а тоа пак ни овозможува поефикасно извршување на задачите. Во втората фаза ќе бидат исчистени сметот и други пречки на кои не им е местото во коритото но за жал несовесни граѓани ги фрлале во коритото, и во последната фаза ќе бидат исчистени наносите од земја и камења кои ги регистриравме на неколку делови од речното корито. Со оваа активност нема да има пречки за протокот на водата во реката Драгор, истакна Методија Силјановски, директор на ЈКП „Нискоградба“-Битола.

Од јавниот комунален сервис апелираат да не се фрла отпадок во коритото на реката Драгор, а во наредниот период ќе зачестат ад-хок контролите посебно на локациите каде во непосредна близина се сендвичарници и други објекти за брза храна, и од каде често во речното корито се фрлаат хартија, салвети и други отпадоци. 

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2020 АПЛА.мк. Сите права се задржани