Webp.net gifmaker

Бабари го „окупираа“ Новаци

Јануари 14, 2020

Бабарите и годинава  го „окупираа“  пелагониското село Новаци. Облечени во кожуви  и со обесени звона, маскирани во зет и невеста и други маски  тие денеска ги разбудија новачани, продолжувајќи ја традицијата на обредна магиска игра за време на некрстените денови со цел да се изгонат разните лоши духови. Тајфата бабари од Новаци со игра, песна  и шеги ги расположија присутните, негувајќи ја традицијата од дедо и прадедо. 

Бабарите заиграа и пред зградата на Општина Новаци, каде ги пречка градоначалникот Љубе Кузманоски. 

рррр

laj

 laj laj

 

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2020 АПЛА.мк. Сите права се задржани