Webp.net gifmaker

Бабарите низ Битола бркаат духови

Јануари 14, 2020

Од денот на Христовото раѓање 7 јануари, па се до Богојавление 19 јануари се некрстени денови. Според народните верувања во тпј период по земјата шетаат духови, лоши сили и демони. Водата во овие денови е некрстена, се вели дека крстот е врзан, немоќен, нема сила да ги протера духовите. Во овие дванаесет некрстени денови луѓето се маскираат и ги изведуваат игрите под маски посено за Василица ветувајќи дека на тој начин ги ркаат лошите друхови. Игрите под маски во Битола се наречени бабарски, а ги изведуваат битолските бабари. Во минатото ги имаше во големи групи од по десетина бабари, а во последните години во група по три-четворица.

Ж.З.

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2020 АПЛА.мк. Сите права се задржани