Од милионски долгови до реновирани санитарии и соблекувални во спортската сала во ОУ „Елпида Караманди“

Февруари 04, 2020

Училиштето   ОУ „Елпида Карамнди“ од Битола, кое како и останатите во градот, пред 4 месеци беше со блокирана сметка и долг од 500 илјади евра, без услови за набавкка на основни  средства, сега веќе започнува со реконструкција на се она што долги години беше запоставено. за само неколку месеци, комплетно се реновирани соблекувалните и санитарните јазли во училишната спортска сала во ОУ „Елпида Караманди“ во Битола, за што вкупно се вложени 750 илјади денари од општинскиот буџет. Овој простор за кој најчесто се однесуваа забелешките на санитарната инспекција, затоа што беше целосно руиниран и 40 години без никаков зафат, сега доби нов лик, но и соодветни услови за изведување настава за физичко воспитување во ОУ „Елпида Карамнди“, од каде најавуваат и покрупни градежни зафати.

DSC06246

-До пред 4 месеци имавме блокирани сметки 8 години, поради што не можеше да се планира, ниту да се изведи било какава активнос. Откако се одблокираа сметките, почнавме со активности, а првата работа беше реновирање на спортската сала затоа што забелешките на санитарните инспеткции се однесуваа токму на овој простор. Целосно е променет водоводот и одводот, извршено е поплочување, бојадисување, ги променавме стаклата на дограмата, реновирана е и канцеларијата на наставниците, рече Татајана Дамчевска, директор на ОУ „Елпида Караманди“-Битола.

Елпида 2

Градоначалничката Наташа Петровска рече дека оваа реконструкција на соблекувалните и санитарните јазли во училишната спортската сала е само најава за следните пообемни зафати.

-Општина Битола веќе ја подготви јавната набавка во висини од 2,5 милиони денари во ова училиште, по што ќе имаме сосема поинаков изглед на ова училиште, онаков каков што заслужуваат децата, рече градоначалничката Петровска.

Елпида 3

Директорката Дамчевска рече дека со деблокирана сметка веќе полесно се планираат следните чекори во училиштето.

-Зградата на училиштето се наоѓа во многу лоша состојба, треба да се реновира, исто и покривот, промена на надворешна и внатрешна дограма, подот и системот за греење. Долгот  беше 500 илјади евра, пари со кои можеше да се изгради ново училиште. Откако имаме одблокирани сметки, училиштето може нормално да работи и редовно се обезбедуваат канцелариски материјали и потребни средства за учениците, а дополнително се набавени се две паметни табли, десет зелени магнетни табли, една бела табла, големо проекционо платно за презентации и филмови, една бела подвижна табла, три училници за одделенска настава се опремени со клупи и столици, а во моментов се обновува осветлувањето во сите училници“, истакна Дамчевска која изрази благодарност до Советот на родители, за кои како шторече постојано се вклучени во сите активности на училиштето. 

IMG 20200204 112459

Лани училиштето доби два грата од ЕУ во висина од 130 илјади евра кои ќе бидат наменети во обука на наставници за работи со деца кои имаат потешкотии со учењето и размена на додобри практики за подобрување на технологијата на основните училишта. 

Е.М. 

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани