Webp.net gifmaker

Стави појас за твоја безбедност, кампања на РСБСП

Февруари 11, 2020

Истражувањата и проценките  покажуваат дека помалку од 40% од  возачите користат сигурносен појас.  Тој процент е уште помал кога станува збор за сопатници на предното седиште кои користат појас.

Бројот на патници на задното седиште кои користат појас е приближно еднаков на нула. За споредба,  стапката на користење сигурносен појас на предните седишта во земјите од Европската Унија е околу 90%, а на задните седишта од 60% до 70% и ЕУ ова го смета за „сериозен проблем“.  

Истражувањата исто така покажуваат дека  во помалите градови помалку се користи појас во споредба со Скопје.  Исто такс, кога возачите и патниците патуваат на пократко растојание во населено место помалку користат појас во споредба со патувањата кои се реализираат на подолга дестинација, надвор од населено место. 

За ваквата состојба   да се промени,  Републичкиот совет за брзбедност на сообраќајот на патиштата започна со реализација на кампања под мотото „Стави појас“. Во првата и почетна  фаза кампањата опфати повеќе едукативни активности преку електронските и социјалните медиуми. Во втора фаза кампањата ќе опфати повеќе теренски активности како организација на едукативни предавања за учениците и студентите,  засилени контроли од сообраќајната полиција, едукативни настани на повеќе јавни места и едукативни акции за дистрибуција на сообраќајно едукативни материјали.

-Кампањата ќе биде поддржана од повеќе јавни личности и од општествено одговорни компании и согласно тоа во наредниот период ќе бидат реализирани повеќе превентивно едукативни активности и изненадувања за поддржувачите на ракометот и тоа:  освежувач за автомобил со боите на клубот за секој посетител на натпреварите, превентивни акции и билети за возачите кои користат појаси, опрема, маици и други реквизити за оние кои во рамките на акцијата ќе биде потврдено дека користат појас кога возат или патуваат. Користењето на појасите е законска обврска како за возачите така и за патниците на предните и задните седишта. Возачите и патниците мора да сватат дека користењето на сигурносниот појас е наменето пред се за нивна лична безбедност и тоа е  суштинско за тоа какви ќе бидат последиците од сообраќајните незгоди. Законот предвидува казни за возачите и патниците кои не користат појаси, но нема поголема казна од последиците од сообраќајните незгоди во кои учесниците не користеле појас. Многу нешта денес би биле различни, многу луѓе би биле посреќни, многу семејства нема да беа завиткани во црно, доколку нивните блиски ја почитуваа законската обврска за користење на  сигурносен појас. За жал многу касно, најчесто после сообраќајна незгода со фатални последици се прашуваме: „ Брзо ли возел?“, Бил ли под дејство на алкохол? “ Врзан ли бил со појас?“ Затоа, размислете на време, користете појас! Секогаш и секаде, дури и на најкратките патувања ставете појас, за ваша безбедност - потенцира Гордана Кожуваровска, претседател на РСБСП. 

Истражувањата од релевантните меѓународни организации покажуваат дека 50% од возачите кои животот го загубиле на патиштата, загинале поради тоа што не користеле појас, односно  истражувањата покажуваат дека сигурносниот појас го намалуваа ризикот од фатални последици при сообраќајна незгода за 50%.  

Затоа, РСБСП со апел: СТАВИ ПОЈАС!  

Отсекот за Превенција при СВР Битола активно учествува и ги подржува сите кампањи  на РС БСП, така и денес превенцијата беше на терен во делење на флаери, освежувачи за во автомобили со логото БИДИ ПАМЕТЕН! 

received 471810710365475

 

 received 186449172431673

received 1484569418384977

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2020 АПЛА.мк. Сите права се задржани