Webp.net gifmaker

73 години Државно музичко училиште во Битола (Видео)

Мај 22, 2020

 (Државното музичко училиште од Битола годинава празнува 73 години од своето постоење. Во 1947 година започна со работа Нижото музичко училиште, со одлука на тогашната Народна влада на Р.Македонија. Наставата започна да се одвива само со еден клавир, две труби и неколку виолини. Првите педагози во скромни услови, несебично го пренесувале своето знаење на 148 ученици во таа прва година на постоење. После дванаесет години, музикото во нови простории за прв пат добива концертен клавир. Во 1962 се формира Средно музичко училиште.

„Нашето училиште е многу значајно за културното издигање на градот како и за афирмација на Битола и Македонија насекаде низ светот. Нашето музичко семејство е огромно, битолското музичко училиште е расадник на музичари, инструменталисти, теоретичари, хористи, солисти, професори. За жал, поради состојбата со вирусот КОВИД-19, ова се тешки моменти и за културата и образованието во Македонија, па така оваа година, за прв пат од своето постоење, Музичкото училиште нема да одржи годишен концерт“, пишува на интернет страницата на Музичкото училиште.

Но, годишнината нема да ја остават необележана, па изработија видео со музички изведби на учениците од Државното музичко училиште во Битола.

{YouTube}
{/YouTube}

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2019 АПЛА.мк. Сите права се задржани