Webp.net gifmaker

Директно

Безмалку половина век минат со виолинските струни

„Чест ми е што наградата ‘Златна рамка’ од Друштвото на филмски работници доаѓа токму во година кога славам јубилеј од четири децении професионална актерска дејсност“, изјави легендарниот битолски актер Петар Мирчевски- Пепи за Апла.мк откако ДФРМ соопшти дека тој е добитникот на наградата за филмски актер.

По 33 години во депонијата Мегленци во Битола се купи нова машина, поточно булдожер за насипување на отпадот со цел да се намалат можностите од појава на пожари.

Сенозорна соба за децата со посебни потреби е отворена денеска во ОУ „Ѓорѓи Сугарев“ од Битола. Во активностите во оваа сензорна соба покрај децата кои посетуваат редовна настава во ова училиште, можат да бидат вклучени и останатите кои ќе имаат потреба.

Битолската изрека „ти му збораш за ќумурот, а тој за дрвата“ се почесто се практикува во битолскиот Совет. Најново комарците и глувците во Советот се помешаа со свињите.

Јавниот превоз поскапува, тврди битолската опозиција , додека власта  најавува нов модел со кој конечно ќе се реши проблемот со бесплатниот превоз на ученици.

Овие сончеви денови расте бројот посетители на пешачката зона што ги повзрува туристичките места Претор со Сливница и Крани. Местото слободно може да се нарече Преспанско корзо. Само викендов таму имаше околу петстотини гости од Битола, Прилеп, Ресен и други градови и околни села. Дел рекреираа трчајќи, везејќи велосипеди и ролери, а други пешачеа. Целата патека е долга околу пет километри во еден правец и е рамна без угорнини и удолнини, па е прикладна за пешачење и на деца и на постари лица.

 

Најстариот жител на Битола има меѓу 514 и 568 години. Тоа е градскиот чинар, природна реткост која се вбројува меѓу најстарите дрвја на Балканот. Во Македонија постари од него се само охридскиот и скопскиот чинар. Векови поминале покрај него, а овој природен феномен и по толку долг живот како да останал вечно млад.

Интензивно се работи на изградба на стадионот под Тумбе Кафе. Изградбата на северната трибина се одвива според предвидената програма и динамика за реализација на проектот.

Три малолетни лица вчера  оштетиле дел од Фонтаната на плошатдот Магнолија, а очевидец случајот го пријавил во битолската полиција. Полициски службеници веднаш излегле на местото, по што сторителите се разбегале на различн страни.

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2020 АПЛА.мк. Сите права се задржани