Webp.net gifmaker

Масакр на Јабланица- покосени 2500 букови стебла (видео)

Октомври 25, 2019

Шумската полиција откри голема површина на бесправно исечени стебла од висока букова шума во Шумската стопанска единица „Јабланица“ Струшко во оддел 3, кој според нашите извори од полицијата е недозволен за сеча. Тоа е на границата кај Дебар и Струга. .

Според истиот извор, дрвната маса била транспортирана како да потекнува од Шумско стопанска единица Стогово Дебар оддел 42- а во кој стопанисување врши приватна фирма – оператор, а надзор врз работењето и издавање на документација како да вршат вработени во Национални шуми.

seca 3

Извори од шумската полиција кажуваат дека бесправно се посечени околу 2500 стебла од бука со дијаметар од 25 сантиметри и повеќе и висина од околу 30 метри.

сеца 5

Вкупно посечена бесправно дрвна маса е од околу 1500 метри кубни, а одземени од страна на Шумската полиција се 94 метри кубни. Акцијата на шумската полиција продолжува.

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2019 АПЛА.мк. Сите права се задржани