Битолските средношколци ќе се едуцираат за штетните ефекти на медиумските манипулации

Октомври 16, 2018

Ученици од седумте средни училишта од Битола ќе бидат дел од проектот на здружението „Ганимед“ од Битола со цел промовирање на медиумската писменост преку стимулирање на критичко размислување, плурализам на мислења и демократски вредности.

Преку проектот „Тема за дилема“, што ќе трае шест месеци „Ганимед“ ќе се обиде да придонесе за поттикнување на култура на критичко размислување преку едукација на средношколците за штетните ефекти на медиумските манипулации врз демократијата и европските вредности кон кои се стреми нашето општество, зголемување на капацитетот на здружението и на медиумот вклучен во проектот за справување со медиумски манипулации преку подобрувањето на медиумската писменост во соработка со средните училишта, пошироко медиумско описменување на средношколците надвор од формалното образование.

Проектот „Тема за дилема“ е дел од проектот Критинк – „Со критичко мислење до граѓани со медиумска умешност“, финансиран од ЕУ, а го спроведуваат Фондација за интернет и општество „Метаморфозис“ и Центарот за европски стратегии „Евротинк“.

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2019 АПЛА.мк. Сите права се задржани