Октомври 23, 2019

Webp.net gifmaker

Ученици од ОУ„Гоце Делчев“, „Ѓорги Сугарев“ и „ Крсте Петков Мисирков“-Бистрица, на камп во Троген, Швајцарија учеа за правата на децата

Октомври 08, 2019
Дваесетина ученици од Битола учествуваа на интеркултурна размена во Детското село Песталоци во Троген, Швајцарија во периодот од 10 до 28 септември. На оваа размена учествуваа ученици од Швајцарија и Србија. Преку едукативни и интерактивни работилници, учесниците на кампот учеа за правата на децата, карактеристиките на различните култури, идентитет, дискриминација, насилство и други теми поврзани со глобалните предизвици на современото општество. Во тој период на заедничко живеење учениците имаа можност да стекнат вештини кои се неопходни за денешниот живот, а слободното време го поминуваа во младинскиот клуб каде имаа можност да се изразуваат преку различни медиуми и да другаруваат.

бла 2

Учениците имаа можност да се стават во улога на новинари, да прават интервјуа  и да продуцираат радиоемисија која може да се проследи на следниот линк: https://www.powerup.ch/podcasts

бла 1

За време на викендите учесниците имаa организирани екскурзии во Цирих, a исто така имаа можност да ги посетат и водопадите на реката Рајна, Констанс и Музејот за наука Технорама.

Во оваа размена беа вклучени ученици од две основни училишта од Скопје и три од Битола. Од Битола беа вклучени училиштата ОУ „Гоце Делчев“, ОУ„ Ѓорги Сугарев“ и ОУ„ Крсте Петков Мисирков“-Бистрица. Учениците беа под супервизорство на наставничките Елена Милошевска, Ирена Миленковска и Маја Илиевска. Оваа активност се реализираше  во соработка со Македонскиот центар за граѓанско образование – МЦГО Скопје, во склоп на проектот „Јакнење на мултиетничката соработка со општините“, финансиски подржан од Детската фондација Песталоци.

бла 3

Би сакале да изразиме благодарност до директорите на училиштата кои ни дадоа максимум подршка и доверба во реализација на ваквата активност, велат наставниците вклучени во проектот.

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2019 АПЛА.мк. Сите права се задржани