Август 18, 2018

Во тек се градежните активности за санација и реконструкција на полските патишта во населеното место Могила, а во наредниот период ќе бидат реконструирани и полските патишта во 22 села на територијата на целата општина.

Градежните активности за санација и реконструкција на полските патишта ги изведува ТИМ Петрол 991 од с. Велешта, Струга, а истите се реконструираат со средства обезбедени од буџетот на Општина Могила.

„Жителите на селата во општина Могила ќе добијат уредени полски патишта, тампонирани, проширени, без ударни дупки и со исчистена вегетација, што ќе им го олесни пристапот до нивните ниви. “ – истакнуваат од општина Могила.

Непознати сторители подметнале поажр во нива во атарот на Могила, при што опжарени се 1500 бали сено и слама во сопственост на семејството на градоначалничката Јасмина Гулевска. Настаот се случил ноќта саботата спроти неделата после полноќ, а Гулевска го потврди настанот.

Општина Могила веќе прогласи елементарна непогода во шест села погодени од лошото невреме со врнежи од град, што предизвика големи штети кај тутунот, пченицата, пченката и други земјоделски производи. Претседателот на Советот Александар Јанкуловски, изјави дека во четири села од пред две недели е прогласена елементарна непогода, а на денешната седница на Совет на списокот ќе бидат додадени уште две села или вкупно шест.

Само еден месец по преземањето на функцијата новата градоначалничка на Општина Могила Јасмина Гулевска, веднаш се зафати со сериозна обврска да гради училиште во селото Ношпал.

Станува збор за монтажен објект со три училници во кои во две комбинирани паралелки ќе учат 14 ученици.

-Моментално во ОУ"Браќа Миладиновци" во селото Ношпал учат 14 деца. Училиштето го гради МЗТ „Инжинеринг- Битола“. Станува збор за монтажно училиште со три училници. До кота 0.0 обврската е на општина Могила во износ од 702.500 денари додека делот над кота 0.0 е обврска на Министерството за образование и тој износ не е познат на општина Могила, велат од општина Могила.

Од  општинските организации на СДСМ најавија дека издвојуваа победа на овие локални избори во пелагониските општини Новаци и Могила.

Страница 1 од 2

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2017 АПЛА.мк. Сите права се задржани