Февруари 20, 2019

Директно

Со издавањето на имотниот лист Општина Битола официјално го има во владение полигонот лоциран во населбата Горно Оризари.

На свои 84 години доживеав нареда и разочарување зашто по се што имам направено за развој на младите ликовни таленти, од Министерството за култура годинава ми одобрија 100 000 денари за Малиот битолски Монмартр, а ни денар за Светската изложба, реагира Коста Хаџи Антоновски, творецот на Детското ликовно студио „Св. Кирил и Методиј“ од Битола.

По 20 години опстанок, постои опасност да згасне Интернационалниот фестивал на монодрама што со години традиционално  се одржуваше во Центарот за култура во Битола.

Годинава фестивалот не доби ни денар финансиска поддршка од Министерството за култура. Директорката на Центарот за култура, Маја Андоновска Илијевски на својот фејсбук профил реагираше:

„21 година Фестивал на Монодрама, член на интернационален форум One man show под УНЕСКО, оваа година не доби средства во годишната програма на Министерството за култура. Прво мислев дека неможам да го најдам, потоа дека е некоја грешка во објавувањето на програмата... Значи на крај е сепак 0 денари“.

Државна видеолотарија донираше 200.000,00 денари на Друштвото на физичари на Република Македонија (ДФРМ). Наша цел е да им овозможиме на младите средношколци-истражувачи да добијат нормални услови, во кои ќе можат да го развиваат и да го надградуваат својот талент, а притоа да бидат успешни амбасадори кои ќе ја претстават земјава во одлично светло пред меѓународната јавност.

Со набавка на нова механизација и опрема, ЈП „Водовод“ ги подобрува условите за работа за вработените, но и за одржување на водоводната мрежа во градот и руралните средини.

Општина Битола му испрати известување на изведувачот МС КОНСТРУКТОР ДООЕЛ Битола дека му го раскинува договорот за реконструкција на коловоз и тротоари на улицата „Климент Охридски“.

Во известувањето за раскин на договорот од страна на Општината, се наведува дека оваа мерка е превземена откако се пречекорени сите рокови за изведување на работите, предвидени во член 14 од Договорот за јавна набавка на работи склучен на 06.06.2017 година.

Познатиот и признат македонски дипломат, проф. д-р Ѓорѓи Филипов, поранешен Амбасадор на Македонија во Германија (2005-2010) , Австрија (2010-2015), Јапонија и Словачка, за апла.мк потврди дека најверојатно ќе поднесе кандидатура на отворениот повик на СДСМ за претседателски кандидат. Ова е првата официјална потврда,  откако владеачката партија вчера одлучи на јавен оглас да го бара претседателскиот кандидат.

Голема мермерна плоча на кое е испишано името на Константин Мишајков, познат интелектуалец и ценет лекар, еден од најголемите добротвори на Битола, оштетена и скршена на четири дела, оставена е во дворот на црквата „Св Димитрија“ во Битола, меѓу купишта камења и други плочи. Хроничарот на градот, проф. д-р Александар Стерјевски, за апла.мк тврди дека станува збор за истата плоча која до скоро се наоѓала во црквата „Св. Богородица“, каде граѓаните на Битола во знак на благодарност кон Мишајков, ја поставиле пред повеќе од 100 години. Стерјевски прашува кој и зошто ја  фрлил на ѓубриште.

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2019 АПЛА.мк. Сите права се задржани