Февруари 21, 2019

Попот Славе Петровски кој служи во Могила бара од нас покрај пари за пензиско и здравствено осигурување да му плаќаме и полиса за животно осигурување, вели Гоце Кантаровски од црковниот одбор на храмот ,,Св. Архангел Михаил" во Могила. 

,,Ќе одиме во Митрополија на разговор, ќе прашаме зошто треба да плаќаме осигурување и тоа Граве? Му плаќаме на свештеникот со години и пензиско, а и осигурување во Граве што не е евтино. Од црковниот одбор од Могила му плаќаме повеќе од 10 години. Ние пак во одборот работиме волонтерски, доброволно", вели Кантаровски. 

Свештеникот Петровски кој е од Добромири, село во општина Могила, не негира дека му плаќаат животно осигурување. Но, вели дека тоа е со дозвола од повисоки свештеници и ќе се користи откако ќе оди во пензија. 

,,Тоа осигурување е со согласност на повисоки свештеници. Даден е благослов бидејќи се намали пензиското осигурување. И сумата што ја добиваме за верските услуги се дели на два дела, да може да оди дел во Граве, дел во пензискиот столб. Парите се плаќат моментално во Граве , а потоа се добиваат штом одиме во пензија", вели свештеникот Петровски. 

На свештениците кои работат во селски парохии во кои нема многу жители и приходите им се помали. 

По повод една година од преземањето на функцијата,  градоначалничката  на Општина Могила Јасмина Гулевска и претставници на Советот на Општина Могила од сите политички партии, дадоа отчет за реализираните проекти. 

Непознати лица со месеци потпалуваат штали, бали добиточна храна и уништуваат ниви во пелагониското село Могила. За десет месеци изгореа околу 5.000 бали сено, слама, луцерка, над 1.000 килограми собран тутун, a земјоделски производи се уништени и по нивите. Пожарите избувнуваат навечер, најчесто по полноќ, кога нема луѓе по нивите и шталите. Мета бил имотот на Општина Могила, на луѓе од локалната власт и други вработени во општински институции.

Последниот од серијата пожари се случил на шести октомври, кога биле запалени шталата и плевната на Илче Велевски, вработен во спортската сала во Могила. Општетениот сопственик се сомнева дека некој ги потпалил намерно, додека тој со семејството бил на свадба..

Велика Новевска од општина Новаци на 91 година излезе да гласа. На гласачкото место 161 се појави заедно со снаата која пак со штаки дојде на гласање зашто ја имала повредено ногата.

„За години не прашувајте, девеесетката ја заминав, но должност ми е да си го оставрам своето гласачко право. Гласаме и за помладите и за нас да биде добро“, рече баба Новевска.

Покрај завршените проекти за рехаблитација на неколку регионални патни правци во општините Новаци и Могила, во наредниот период , со пари од државниот буџет, но и со средства обезбедени од меѓународни финасиски институции, се најавуваат и други проекти за подобрување на патната инфраструктура во овие две општини.

Страница 1 од 3

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2019 АПЛА.мк. Сите права се задржани