Учениците од Државното музичко училиште во соработка со Американското катче на Саемот за креативци успеаја од овошје и цвеќиња да создадат музика. Овошките и цветовите ги поврзаа со алуминиумска фолија со што станаа спроводници и при секој допир на нив преку компјутерска програма се слушаа тонови како од пијано. Така, со допир можеше да се исвири дури и мелодија. Портокалите пак, даваа звуци на тапани.

Финансиска поддршка од државата за исплата на долговите во училиштата и изградба на стадионот „Под Тумбе кафе“ вети премиерот Зоран Заев при денешната посета на Општина Битола. Долгот на битолското образование што го наследи новата локална власт е над 4 милиони евра, а Заев најави дека за подмирување на обврските ќе се искористат средства од Европската банка за обнова и развој.

-Денес започна асфалтирањето на излезот во правец Битола -Прилеп. Наскоро тротоари и осветлување, ова им го соопшти на граѓаните градоначалничката Наташа Петровска, на нејзиниот фејсбук профил.

Офицерскиот дом да прерасне во арт центар, во резиденција за истакнати гости, со концертна сала која ќе ја зачува акустиката, околу него да има павилјони за уметничка намена, отворен ресторан, па дури и трговски дуќани за комплексот да може да се самоодржува. Ова се дел од предлозите што битолчани ги изнесоа на трибината „Офицерскиот дом-проект за самоодржливост и функционалност“ во организација на Ротари клубот од Битола.

Основното училиште „Александар Турунџев“ во Кукуречани, битолската болница, една градинка и едно социјално загрозено семејство од Битола, денеска добија четири телевизиски уреди како донација од ЈП „Водовод“-Битола и  приватната фирма за трговија и услуги „Џамбо  Пет“-Битола  во соработка со Општина Битола. Од Општината училиштето доби и географска релјефна карта на Република Македонија.

Страница 1 од 11

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2017 АПЛА.мк. Сите права се задржани