Webp.net gifmaker

Паралела помеѓу еден од најзначајните настани во македонската историја, Крушевската Република и актуелните сосотојби во Битола, повлече советничката од Поинаку, Габриела Илиевска, на денешната седница на Советот, каде на дневен ред беше ребалансот на Буџетот на Општината. Илиевска констатираше дека за време на 10-те дена Крушевска Република биле реконструирани повеќе улици отколку денес за време на владеењето на СДСМ.

-Вчера слушам дека ние во Битола ќе сме ја реконструирале улицата „Крушевска Република“. Искрено да ви кажам, Крушевската Република траеше 10 дена и таму за тие 10 дена појќе улици реконструираја отколку вие од ко сте дојдени на власт во Битола. Појќе. Ние во овие две години можиме да се пофалиме само со улицата „Климент Охридски“ која двапати ја плативте и која служеше за потсмев на цела Македонија, рече советничката Габриела Илиевска.

Е.М.

Редовната 159-та седница на Владата се одржа во Битола, како прва седница во низата што во наредниот период ќе се одржуваат во различните региони во државата. На седницата присуствуваа, и во нејзината работа учествуваа и градоначалниците од пелагонискиот регион, од општините Битола, Прилеп, Крушево, Кривогаштани, Долнени, Новаци, Могила и Демир Хисар, а министрите во Владата реферираа за активностите на секој од ресорите во пелагонискиот регион, особено во делот на патната и комуналната инфраструктура, како и за напредокот во изградбата на примарниот гасовод на потегот Неготино-Прилеп-Битола.

„Еден ден ќе одговарате за узурпираниот државен имот“. Вака на владеачкото мнозинство му се закани советничката Анита Ангелевска од ВМРО-ДПМНЕ на денешната 40 седница на Советот на општина Битола, на која единствена точка на дневен ред беше одлуката за утврдување соработка меѓу општините Битола и Демир Хисар, со која треба да се регулира училишниот превоз.

Повеќе од еден час советниците од Советот на Општина Битола, на денешната седница се расправаа кој е виновен за состојбата во Битола со ланскиот снег. На дневен ред беше извештајот за функционирањето на Зимската служба во периодот 2018/2019 година.

Советниците од опозициската ВМРО-ДПМНЕ со коалиционите партнери, ја напуштија денешната седницата на Совет, изразувајќи го револтот од договорот за промена на името.

Страница 1 од 2

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2019 АПЛА.мк. Сите права се задржани