На литературната и ораторската средба што вчера се одржа во НУУБ „Св.Климент Охридски“ во Битола беа избрани најдобрите поетски творби и ораторски настапи од ученици кои се пријавија на конкурсот „Чист воздух за сите“. Конкурсот беше во организација на ОУ „Св. Климент Охридски“ и НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола, по повод одбележувањето на Месецот на екологијата.

СВР- Битола поднесе кривична пријава против В.Т.(52) од Битола, поради постоење основи на сомнение за сторено кривично дело „злоупотреба на службената положба и овластување“. Пријавениот, како директор на средното училиште „Таки Даскало“ – Битола, во текот на учебната 2015/2016 година, и покрај тоа што од благајникот му било предочено, дека во пристигнатите фактури и списоци за превоз на ученици, бројот на ученици е поголем од реалниот број на ученици коишто го користат превозот, не ги вратил фактурите и списоците кај превозниците за корекција, и исплатил 105.789 денари, со што им овозможил имотна корист од 73.991 денари на „Џем Турист“ ДООЕЛ, 25.428 денари на Лука Експрес ДООЕЛ и 6.370 денари на Гопеш Транс ДООЕЛ.

СВР- Битола поднесе кривична пријава против Б.Р.Т (49) од Битола, поради постоење основи на сомнение за сторено кривично дело „злоупотреба на службената положба и овластување“. Во периодот од од 01.11.2011 до 30.10.2014 година, пријавената, како директор на основното училиште “Стив Наумов“ Битола и покрај тоа што договорот помеѓу “Стив Наумов“ и ДООЕЛ “Амсекјурити“ Скопје, за мониторинг надзор и 24 часовна мобилна интервентна патрола на објектот, бил со важност до 30.10.2011 година, му овозможила на ДООЕЛ „Амсекјурити“ Скопје да продолжи со давање на услугата до 30.10.2014 година, без да се поведе соодветна постапка за избор на најповолен понудувач, како и без да се потпише анекс на договорот, со што му овозможила на ДООЕЛ „Амсекјурити“ Скопје да се стекне со имотна корист од 108.000 денари.

Зошто не се жртвуваше една Новогодишна забава на плоштадот Магнолија за да се купат врати во средното Медицинско училиште во Битола? Зошто наместо концерт на Хераклеја не се пренаменија парите за тоалети кои не протекуваат, па училниците да не мора да учат во смрдеа на моч? Зошто место за коктели и репрезентации парите не завршија  за обезбедување на школите, купување на хигиенски средства, нагледни материјали? Место за екстерното тестирање да се користеа за одблокирање на сметките на школите.  

Општина Битола, заедно со државата бараат начин како да се покријат огромните долгови на битолските средни и основн училишта, кои во моментот должат 4,5 милиони евра.

Страница 1 од 2

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2017 АПЛА.мк. Сите права се задржани