Webp.net gifmaker

Битола ќе соработува со Црна Гора за време на престојното културно лето

Март 14, 2018

Општина Битола ќе соработува со Црна Гора за време на престојното Битолско културно лето, беше соопштено на денешната средба на црногорскиот амбасадор Предраг Митровиќ и битолската градоначалничка Наташа Петровска.

Во иднина ќе се прецизира кој дел од културната понуда на Црна Гора ќе може да се види на битолската културна сцена.

„Две држави кои имаат длабоко и широко поле на соработка, а она што е најзначајно се можностите за културно соработка и развој на туризмот меѓу двете земји. Зборувавме за тоа што значат инфраструктурните врски, патиштата и потребите за лобирање за тие врски да се подобрат во нашата држава, знаеме дека југозападниот дел ни е малку запоставен од тој аспект. Предизвикот ни е Битолско културно лето на кое ќе може Црна Гора да се претстави со свои настапи и дел од својата култура, па ние возвратно тоа да го направиме во нивната држава“, рече Петровска.

Амбасадорот Митровиќ истакна дека Црна Гора и Македонија немаат ни едно отворено политичко прашање што е добра платформа за сите останати соработки.

„Соработката ќе ја зголемиме на многу повисоко ниво од сегашното, таа пред сѐ се однесува на културните активности и многу скоро тим од Општина Битола ќе биде гостин во Црна Гора, најверојатно во Херцег Нови и да видеме кој град е најконтактибилно да има поголема соработка со Битола“, рече амбасадорот.

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2019 АПЛА.мк. Сите права се задржани