Webp.net gifmaker

Битола слави 75 години од ослободувањето

Ноември 03, 2019
Фотографијата е позајмена од Сојузот на борци од Битола Фотографијата е позајмена од Сојузот на борци од Битола
 
4 ноември 1944 година, по четиригодишна окупација македонските борци го ослободија градот Битола.
По капитуилацијта на Бугарија, продолжувајќи ја борбата против германските единици
што се повлекувале од Грција кон Албанја и Србија, борците на 49. дивизија на НОВ и
ПО на Македонија, во чиирамкивлегувалеборцитеодСедматабитолскабригада,
Битолско-преспанскиот партизански одред, а нешто подоцна и борците на Леринско-
костурскатабригада, уштепозасиелногинапаѓалегерманскитеколонииим
нанесувалетешкизагубиволуѓеитехника.
 
Беаликвидираниинепријателските упоришта во непосредна близина на Битола односно кај село Крклино и Могила. 
Од друга страна кон 20 октомври 1944 г. Леринско-костурската бригада, по наредба на
Штабот на 49. дивизија на НОВ и ПОМ, ги затворала патните правци Лерин-Битола и
Меџитлија-Битола и во реонот на битолските села Породин, Кравари и Бистрица имала
повеќе напади врз германските моторизирани колони кои се повлекувале од Грција.
 
Утрото на 4-ти ноември1944 година,единицитеод49.дивизијанаНОВи ПО на
Македонија, победоносно влегле во Битола каде биле со воодушевување пречекани од
граѓаните. Во четиригодишната херојска Националноослободителна и антифашистичка
војна на Македонија, граѓаните на Битола и Битолско дадоа значаен придонес, а околу
266борцигиположијасвоитеживотивонерамноправнаборбасобугарските,
италијанските и германските окупатори и нивните домашни слуги.
 
Подготвил: д-р Александар Литовски, историчар

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2019 АПЛА.мк. Сите права се задржани