Август 15, 2018

Шо рече

Aдминистративните процедури беа отпочнати од претходно и очекуваме тие многу брзо да завршат. Проектот е изработен, ќе се направи ревалоризација и веднаш потоа почнуваме со работа зашто имаме сознанија дека објектот продолжува да се риунира. Ние парите ги имаме и веднаш ќе пристапиме кон спасување на објектот. Од Владата на Министерството за култура се префрлени 10 милиони денари за да се отпочне процесот за заштита на Офицерскиот дом.   

Граѓаните на Битола јасно кажаа дека сакаат тоа да биде културен простор. Детално за тоа во чие владение ќе биде, кој ќе управува и каков тип на култура и уметнички дисциплини ќе се изведуваат останува допрва да одлучиме. Ќе се направи јавна дебата во која преку учество на граѓанирте и граѓанските асоцијации ќе се дојде до најдобриот модел во однос на тоа каков тип на култура ќе се развива„.

„Зошто не може да се топлифицира Битола или подалеку? Затоа што од Битола до РЕК има 12 километри. И мое мислење е дека за да се загрева Битола треба од РЕК еден блок да не проиведува струја, туку да произведува само топлинска енергија. Во овие моменти кога државата кубури со производство на електрична енергија, кога се очекува 70 проценти производство на струјата да даде РЕК за потребите на Македонија, мислам дека нема никој да си дозволи еден блок да се исклучи од мрежа заради топлификација на Битола.

Најголем загадувач во Македонија се домаќинствата кои се затоплуваат со горива кои загадуваат, втор загадувач е транспортотот, а трет најголем загадувач е индустријата, рече вицепрепремиерот Кочо Анѓушев, одговарајќи на пратеничко прашање во Собранието на РМ, дали точно се знае кои се изворите на загадување. Анѓушев посочи дека за да се намали загадувањето,  потребно е да се дејствува на изворите, а не на последиците.

Повеќе од десет години нема нови лекови за хепатит Ц на позитивна листа во земјава, има терапија која е стара и отфрлена од употреба во повеќето земји во Европа, велат од „Хепар центарот“ од Битола. Листата не е ревидирана, но државата обезбедува на годишно ниво одреденна сума на средства за набавка на терапија за одреден број на пацинети. Милан Мишковиќ претседател на „Хепар центарот“ вели дека секоја година преговараат за да се обезбедат што повеќе средства и да не биде забиколен ни еден пацинет.

Да запре трендот на незаинтересираност кон Битола, Прилеп и Охрид

-Подрачната канцеларија на Народниот правобранител во Битола, за жал,  нема доволно ресурси, но со оние што ги имаме, со добра организација на работата секогаш сме на вистинско место и секогаш ефикасно и ефективно ги извршуваме  работите во наша надлежност. Досега сме имале над 700 претставки во 2017 година, изјави Лилјана Илиевска, заменик  Народен правобранител во подрачна канцеларија во Битола.

-Тој ден, 27-ми април им тежи на сите а најповеќе на нас, пратениците на ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата. Тој ден што значи една црна дамка за демократија во Република Македонија, народот кој си ја сакаше државата, испровоциран од настаните што се случуваа во Собранието, влезе на еден мирољубив начин со песна, на ист начин како што протестираше 75 дена. Ние денес го добиваме епитетот на терористи.

„Да го зацврстиме постулатот дека студентот не е само број, напротив тој е и ќе биде нашата најважна карика во академскиот процес. Исто како што секој поединец од Универзитетот треба да биде свесен и за постулатот дека сето она што го знаеме вреди под услов дека сме подготвени и отворени да споделуваме и да се менуваме, да ги надоградуваме стекнатите знаења и во личноста на секој професор, соработник и студент секогаш треба да опстојува желбата за усвојување нови знаења зашто историски е докажано дека човекот никогаш не би го постигнал можното ако секогаш не тежнее кон она што навидувам не го знае“. 

"Четворица кои не знаат ни дали се членови на ВМРО-ДПМНЕ, меѓу кои и Јасна Дурлова, носител на независна листа за советници на локалните избори, бараат оставки заради лоши резултати? На Тери Џонс, Ерик Ајдл и Џон Клиз од 'Монти Пајтон' им се допаѓа ова", запиша Димитровски.

Веднаш по назначувањето на нови членови  на управните  и надзорните одбори  во локалните јавни претпријатија, локалните институции и училиштата ќе се назначат и нови директори  кои во најголем дел ќе бидат вршители на должност, вели пратеникот Васко Ковачевски, локален лидер на СДСМ во Битола.

Чест ми е како претседател на Република Албанија да го посетам градот Битола, Манастир на албански јазик. Го изразувам моето задоволство што се наоѓам на ова свето место за Албанците, каде што нашите најумни и најхрабри патриоти пред 109 години  го направија унифицирањето на албанската азбука. Битолскиот Конгрес е исклучително важен настан, бидејќи ја забрза процедурата за следниот голем настан, независноста на Албанија.

Сакам да искажам благодарност  до властите на Р. Македонија и на локално и на централно ниво, за грижата што ја покажуваат за овој објект и за сите нивни планови за реставрација, надградба и збогатување  на објектот. Ние ќе бидеме во комуникација за да го дадеме нашиот придонес.

Јас се надевам дека сме во нова ера на одлични меѓуетнички односи внатре во Македонија,

Кристијан Тимоние, амбасадор на Франција:

„Ние посакуваме во сегашноста и во иднина Македонија да биде во регионот, на Балканот, еден камен темелник на мирот. За тоа е потребно единство меѓу Македонците и да се има тој дух на компромис и мир со соседите.

Министерот за култура, Роберт Алаѓозовски, на својот ФБ профил објави фотографија од денешната средба со градоначалничката на Битола, Наташа Петровска, на која напиша
„Офицерски дом е наша заедничка обврска - ќе биде и наша заедничка гордост!“

-Низ годините и вековите наназад, стремежот на македонскиот народ беше борбата за слобода. За таа борба некој не го жалеше ни најдрагоценото, својот живот, затоа што битката за слобода нема цена. Токму затоа денеска одаваме почит и признание на оние кои што се бореа за слобода, за демократија, еднаквост, за живот. На сите битолчани им го честитам денешниот празник, Битола е слободна, слободно живее, реча Васко Ковачевски, претседател на ОО на СДСМ – Битола

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2017 АПЛА.мк. Сите права се задржани