Дневно

Шо рече

Пет новозаболени во Битола, тројца од нив се од фамилијарен кластер

Пет новозаболени во Битола, тројца од нив се од фамилијарен кластер

01 Окт, 2020 Шо рече

Денес во Битола пет новозаболени со ковид-19 , а само едно лице оздравено. Заболените се на возраст од 39 до 66 години, а од нив три лица даваат податок за контакт со веќе регистрирано позитивно лице (фамилијарен контакт). Останатите две лица се меѓусебно не поврзани и не даваат податок за контакт со позитивно лице.

Вилает

Со протоколи и посета на градоначалничката на ОУ „Коле Канински“, и во Битола почна учебната година

Со протоколи и посета на градоначалничката на ОУ „Коле Канински“, и во Битола почна учебната година

01 Окт, 2020 Вилает

На првиот училиштен ден, градоначалничката Наташа Петровска го посети ОУ „Коле Канински“, каде го следеше текот на спроведувањето на протоколите за изведување на настава со физичко присуство за учениците од прво и второ одделение.Градоначалничката, заедно со директорот Зоран Мирчевски и вработените од училиштето им посакаа добредојде на учениците, потсетувајќи ги на протоколите што мора да се запазат. Двата влеза од училиштето беа наменети за влегување на учениците од прво и второ одделение, со мерење на температура, дезинфекција на рацете и држење растојание од 2 метри. Градоначалничката ги посети и училниците опремени со компјутери и интернет каде ќе се спроведува онлајн настава за учениците од четврто до деветто одделение.- Ви посакувам добро здравје, слушајте ги наставниците и домашните. Тоа е важно во овие околности. Ви посакувам да станете големи луѓе, посебно затоа што се соочувате со големи предизвици од толку мала возраст - им порача Петровска на учениците.- Сакам да ви...

Соопштенија

Здружението на пензионери потпиша меморандум за соработка со Битолската библиотека

Здружението на пензионери потпиша меморандум за соработка со Битолската библиотека

01 Окт, 2020 Соопштенија

По повод Меѓународниот ден на стари лица, Здружението на пензионери од Битола покрена иницијатива за вклучување на неговите членови во поуспешно користење на библиотечниот фонд во НУ Универзитетска библиотека „Св Климент Охридски“. Претседателот на Здружението Томе Димитровски и директорот на Библиотеката м-р Бојан Стефановски потпишаа меморандум за соработка со цел реализација на заеднички проекти и активности од двостран интерес. Членовите на Здружението на пензионери можат да ја користат привилегијата за повластена цена за годишна членарина во износ од 150 денари за користење на литература. За таа цел Библиотеката ќе ги стави на располагање просторот и салите за промоции по повластени цени, како и користење на читални и услуги од Одделот за периодика. За поуспешно запознавање на членовите на Извршниот одбор на Здружението на пензинери свои излагања имаа Јелана Петровска и Лидија Мицевска. На денешната средба се разгледаа и можностите како пензионерите поуспешно да го користат библиотечниот фонд на „Св. Климент Охридски“.   

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2020 АПЛА.мк. Сите права се задржани