Денес, 8 мај, од вкупно пријавени во системот 1241 лица, во Регионалниот вакцинален центар во Битола вакцинирани се 876 или вкупно оваа недела 3885, објави Весна Спирковска, директор на Здравствениот дом во Битола. 

На еден пункт и со две екипи кои ќе работат во две смени ќе се одвива вакцинацијата во Битола против КОВИД-19 во оваа фаза од процесот. Здравствениот дом денеска ги завршува последните подготовки за утрешниот страт. Термините се веќе пополнети за неколку дена, а доколку се зголеми обемот на вакцинација и закажувањата преку „мој термин“ ќе бидат отворени и други пунктови во Битола.

Министерството за здравство информира дека пуштена e во употреба веб-страницата „Vakcinacija.mk“ на која граѓаните ќе можат да се пријават за вакцинација против КОВИД-19. Секој заинтересиран граѓанин кој сака да прими вакцина против коронавирусот може да се пријави на веб-страницата.

Родителите на децата што треба да се запишат во основните училишта до 31 август треба да достават потврда дека детето ги примило сите вакцини. Без пополнет вакцинален картон детето нема да биде запишано на училиште. Државниот санитарен и здравствен инспекторат од септември ќе го проверува вакциналниот статут на сите ученици, не само на првачињата.

Страница 1 од 2

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2020 АПЛА.мк. Сите права се задржани