Следната недела ќе се донесе правилникот со критериуми за клима инвертери

Јануари 30, 2020

Клима инвертерите нама да се делат според богатството на семејствата, туку услов ќе биде да живеат во одредено подачје во градот каде е најзагадено, рече Валентин Груевски претседател на Советот на Општина Битола.

Правилникот со критериуми за семејствата кои ќе имаат можност да добијат клима инвертери од Битола, ќе биде донесен на следната седница на Совет. Правилникот требаше да биде донесен на денешната седница, но поради подготовка на апликацијата од страна на министерствата се одложи за следната недела.

Опозицијата обвини дека власта не презема сериозни мерки за да се справи со аерозагадувањето, а клима инвертерите ги дели за поткуп на гласачите пред избори.

„Мерката што ја предлага Владата за првпат во Битола оваа мерка беше најавена некаде осми месец 2019 година. Пет месеци подоцна на оваа тема која власта ја промовираше како проект како една од клучните мерки во стратегијата за справување со аерозагадувањето, гледаме дека власта нема направено ни еден исчекор. Јасно им е на сите дека ова не се мерки за справување со аерозагадувањето, туку начинот на кој се спроведуваат е обид за поткуп на гласачите во пресрет на предвемените избори“, рече Иванчо Тошевски, координатор на советниците од ВМРО-ДПМНЕ.

Претседателот на Советот, Гуревски рече дека Општина Битола е подготвена за да го донесе правилникот, но се чека услогласување со другите градови и Владата.

„Денес требаше да донесиме празвилник со кој ќе ги утврдиме критериумите по кои ќе се заменуваат нееколошките грејни телеа со еколошки клима инвертери. Во однос на апликацијата, таа треба да ја изработи едно од министерствата или Владата со која ќе се утврди начинот како ќе се аплицира. Од она што се изготвува како правилник, а што можам да кажам е дека ќе нема поделба на климините во однос на тој на кој ќе му се доделуваат дали на посиромашни или побагати, сите ќе имаат еднакво право да земат клима уред. Услов за Битола ќе биде живеењето во одредено подачје во градот каде што е најзагадено. Се работи сериозно на проблемот“, рече Груевски.

Инаку АД ЕСМ, како компанија со висока општенстване одговорност, обезбедува 618.000.000 денари или 10.000.000 евра. Секое домаќинство опфатено во оваа фаза ќе располага со 1000 евра во денарска противвредност, што е сосем доволно за набавка на ефикасен инвертер клима уред. Од 10.000 домаќинства, кои ќе бидат субвенционирани во Скопје, Битола, Кичево и Тетово, во Битола ќе бидат субвенционирани 2500 семејства.

Ж.З.

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани