Врвен трговец со нафта за напорите на БРИКС за дедоларизација: Никој не може да го замени американскиот долар

Септември 12, 2023

Алијансата БРИКС сака да го собори американскиот долар со контролирање на глобалниот сектор за нафта и гас. БРИКС во август воведе шест нови земји, а пет од нив се водечки земји за производство на нафта. Новите членки, Саудиска Арабија, ОАЕ, Египет, Иран и Етиопија, извезуваат милиони барели нафта секоја година, освен Аргентина. Ако БРИКС почне да прифаќа локални валути за трговија со нафта, американскиот долар може да биде загрозен.

Расел Харди, врвен трговец со нафта и извршен директор на Витол, за Watcher.guru како неодамнешните глобални случувања во нафтениот сектор можат да влијаат на американскиот долар. Според Харди, внесувањето на земјите производители на нафта во блокот од БРИКС е начин да се предизвика американскиот долар.

Харди истакна дека неколку земји во развој се „иритираат“ од постапките на американската влада. Итните санкции на Белата куќа против другите нации се она што ги натера да го отфрлат доларот за глобалната трговија. Сепак, тој откри дека Саудиска Арабија и ОАЕ би можеле да бидат во неволја ако одлучат да прифатат локални валути, а не долар за трговија со нафта.

Извршниот директор објасни дека матичните валути на Саудиска Арабија и ОАЕ, Риал и Дирам, се поврзани со американскиот долар. Затоа, падот на перспективите на американскиот долар директно ќе им наштети на економиите на Саудиска Арабија и ОАЕ. Двете се испреплетени, а на земјите од Блискиот Исток ќе им биде тешко да ги одржат своите економии доколку доларот се намали.

„Никој не може да го замени американскиот долар“, изјави тој за Ројтерс.

Нафтениот сектор е тесно поврзан со американскиот долар, а искоренувањето на постоечкиот сектор само ќе им наштети на економиите на земјите од БРИКС. Локалните валути можат да одат само толку далеку и нема да успеат да го задржат своето упориште на нестабилните нафтени пазари.

Според Харди, како заклучок, земјите од БРИКС кои го отфрлаат американскиот долар за нафта и прифаќаат локални валути само ќе им наштетат на нивните економии. Американскиот долар е де факто валута за нафтата, а заканата од нејзиниот став ќе создаде проблеми за земјите во развој.

Водечката светска банка и финансиска институција, ЈП Морган, ги анализираше напорите за дедоларизација иницирани од алијансата БРИКС. Американскиот долар е изложен на ризик да го изгуби статусот на глобалната резерва бидејќи земјите од БРИКС користат локални валути за трговско порамнување.

Во една неодамнешна анализа, ЈП Морган ја предвиде иднината на американскиот долар откако се соочи со закани од блокот БРИКС. Институцијата го проучувала ризикот од дедоларизација ширум светот бидејќи другите валути изгледаат како глобална резерва.

Глобалното истражување на JPMorgan објави извештај насловен „Дедоларизација: Дали американскиот долар ја губи својата доминација? Александар Вајс, кој е автор на стратешки истражувања во JPMorgan, рече дека кинескиот јуан е единствениот конкурент што сака да го собори американскиот долар.

Во извештајот се наведени две сценарија кои би можеле да имаат шанса да го нарушат статусот на глобалната резерва на американскиот долар:

-Првото сценарио е кога глобалната финансиска ситуација ќе се влоши, со што американскиот долар ќе ја изгуби стабилноста на пазарите.

-Второто сценарио би можело да биде предизвикано од надворешни фактори надвор од САД кога другите земји ги зајакнуваат своите матични валути како алтернативен тендер за порамнување.

Ако другите земји обезбедат сигурност и безбедност кога американскиот долар е намален, тоа би можело да доведе до пад на зелената банкнота. Сепак, ЈП Морган истакна дека и двете сценарија треба да се засенат меѓусебно за да го предизвикаат американскиот долар. Овие два развоја треба да се случат истовремено за да го зафатат американскиот долар.

„Првото (сценарио) вклучува негативни настани кои ја поткопуваат согледуваната безбедност и стабилност на зелената банкнота. И целокупната позиција на САД како водечка светска економска, политичка и воена сила“, објаснува глобалната инвестициска банка. „Вториот фактор вклучува позитивни случувања надвор од САД кои го зголемуваат кредибилитетот на алтернативните валути, економските и политичките реформи во Кина, на пример“, пишува тој.

Сепак, шансите овие два развоја да се случат еден врз друг остануваат мали. Американскиот долар останува де факто врховна валута, а кинескиот јуан не е ни блиску до тоа да го загрози.

Затоа, и според анализата на ЈП Морган и според мислењето на извршен директор на Витол, Расел Харди, БРИКС најверојатно нема да успее да го симне американскиот долар во скоро време,

Драган Мишев

https://civilmedia.mk/

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани