2win800x200

Битолскиот архив ја презеде архивата на писателот Радован Цветковски

Февруари 16, 2023

Исполнет е заветот на плодниот писател од Битола, Радован П. Цветковски (1931-2022) и целата негова архива и творечки опус е предаден од страна на неговиот внук во Државниот архив - Одделение Битола.

,,Ова е материјал од големо значење за нашиот Архив, што содржи книги, оригинални ракописи и аудио-снимки за културниот живот, народните приказни, преданија и за обичаите на населението во Битола и Демир Хисар и од други помали места, што ќе го средат наши архивисти и ќе се чува во нашето депо”,  изјави раководителот на Државниот архив - Одделение Битола, Гоце Стојановски.
 
331537262 735278581532953 2646174607668473838 n
Радован П. Цветковски е македонски поетраскажувачкнижевен критичарписател за деца и млади и фолклористРоден е во СопотницаДемирхисарско. Долго време бил во редакцијата на списанието „Развиток“ од Битола. Член е на Друштвото на писатели на Македонија, на Македонското научно друштво - Битола и на Друштвото на фолклористите на Македонија. Исто така, бил член на Советот на Собранието на Друштвото на писателите на Македонија и еден од покренувачите на манифестацијата „Тумбе Кафе - кафе песна“ од 2011 година. Соработувал со повеќе македонски и странски списанија и весници: „Современост“, „Нова Македонија“, „Литературен збор“, „Раст“, „Стожер“, „Современи дијалози“ итн.[2]

Починал во 2022 година по кратко боледување

331306032 747593623350406 3391255216761193474 n

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани