2win800x200

(Видео) Коњановски: Битола со над 65 нови проекти во делот на инфраструктурата за 2023 година

Јануари 02, 2023

Зад нас оставаме година полна со предизвици, во која покажавме дека кога се работи чесно и посветено може да се постигнат високи резултати. Битола успеа да излезе од затвореноста и индиферентноста која постоеше изминатите години. Битола повеќе не е заборавен град, вели градоначалникот на општина Битола, Тони Коњановски во своето обраќање во кампањата „Промените на дело“ во организација на ВМРО-ДПМНЕ..

 

Линк од видеото

https://youtu.be/2nANS1H4zgQ

 

Коњановски потенцираше дека минатата 2022 година се реализира голем број на проекти од културата, образованието, спортот, животната средина и проекти од други области.

Успеавме да реконструираме над 10 километри улици во општината. Да реконструираме и изградиме водоводни и канализациски мрежи . уредивме паркови, детски и спортски игралишта. Започнавме и многу други проекти од голема важност за општината во делот на енергетската ефикасност, спортот, културата и други области. Битола секогаш била расадник на врвни спортисти и спортски центар на Балканот. Градот доби нова северна трибина на стадионот Петар Милошески, а направено е идејно решение за новиот модерен спортски центар. Националниот парк Пелистер излегува од заборав, за што овозможивме поддршка на дополнителни содржини за проектот авантуристички парк на Пелистер, како и поддршка за реконструкција на Планинарскиот дом „Копанки“. Работиме на изготвувањето на локалниот еколошки акционен план, а изработен е катастар на загадувачи и Зелен катастар. Субвенциониравме колективни згради за поголема енергетска ефикасност, изјави тој.

Градоначалникот Коњановски им се заблагодари на граѓаните за проектите и идеите кои ги дадоа а кои се внесени во буџетот на општината за 2023 година, потенцирајќи дека 2023 година ќе се реализираат над 65 проекти за битолчани во делот на инфраструктура, носење на нов Генерален урбанистички план, изградба на нов парк во нова Битола, како и изградба на стационар за бездомни животни во вредност од 56 милиони денари.

Благодарам и на поддршката и заинтересираноста заедно да ја изградиме Битола за сите нас. Добивме многу идеи од Вас, како на пример идеите од бизнис секторот за подобрување на инфраструктурата во поранешната индустриска зона, каде што подготвивме проектна документација за реконструкција на улицата Индустриска во должина од 2,4 километри. На иницијатива на професорката Весна Христовска поддржана од повеќе наставници и професори воведовме наградување на талентирани и надарени ученици преку објава на јавен повик. На барање на претставниците на урбани и месни заедници подготвивме документација за реконструкција на улицата „Зборска“ „Драгорска“ и други улици. Битола следната година започнува со дигитализација на услугите. Продолжува со изработка на нов Генерален урбанистички план, а интензивно работиме на изградбата на новиот парк во нова Битола, проект вреден 29 милиони денари, стационарот за бездомни животни вреден 56 милиони денари, како и инфраструктурно подобрување на влезот во Битола од страна на Прилеп, и изградба на велосипедски патеки, кажа Коњановски.

Со буџетот и оваа година креиран заедно со вас почитувани граѓани продолжуваме да реализираме 65 нови проекти за битолчани. Да го вратиме и подржиме културното живеење, одлика на Битола. Битола ја даде довербата и таа доверба ја исполнуваме со промени на дело, истакна Коњановски.

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани