Webp.net gifmaker

„Ова не е чудовиште, ова е секој од нас“, вели Класнето за скулптурата на човек изработена од ѓубре.

Таа е дел од изработките од смет кои ќе бидат изложени вечерва во Центарот за култура в Битола, како дел од герила акцијата „Свеста е луксуз“.

„Оваа скулптура е секое дете, тинејџер, родител, баба, дедо, човек, нечовек… Ова е секој кој смета дека во оваа наша убавина од Господ дадена и наречена Пелистер треба да оди да се изнаужива, нагости и да остави ѓубре. Секој вљубеник во спортот кој живее за да оди на натпревар и остава рид од исплукани семки пред себе. Ова е секој ученик на кој ‘случајно’ му паѓа шишето за време на одмор и го остава на земја некој друг да го мисли. Или пак под клупа. Ова е секој родител кој не реагира кога детето ќе фрли нешто на земја. Ова е секој заљубен пар кој на своите прошетки низ паркот смета дека грмушката е корпа и дека саксиите за цвеќиња се пепелници. Ова е секој пушач кој мисли дека токму за неговите отпушоци има еден вработен во комунално претпријатие“, вели Марија Магдалена Петковска Микаровска, позната по иницијативата „Мети си со Класнето“.

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2020 АПЛА.мк. Сите права се задржани