На денешен ден е роден народниот херој Пецо Божиновски

Јануари 15, 2021

НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 15 ЈАНУАРИ1920

Во  Битола е роден Петар (Пецо) БОЖИНОВСКИ-Кочо, припадник на македонското националноослободително и комунистичко движење и учесник во Антифашистичката војна во Вардарскиот дел на Македонија, народен херој.

Како млад работник стана член на СКОЈ и нешто подоцна во 1941 г. на КПЈ. По фашистичката окупација e член на Воениот комитет при МК на КПЈ во Битола и го помага функционирањето на партиската техника. На 22 април 1942 г. еборец во редовите на првиот Битолски партизански одред „Пелистер“. Од 6 јули 1942 г. е борец и интендант во Битолско-преспанскиот партизански одред.

Во јули 1942 г. од бугарскиот воен суд бeше во отсуство осуден на смрт. Во септември 1942 г. стана борец во Битолскиот партизански одред „Јане Сандански“. Во 1943 г. беше специјален курир при Главниот штаб на НОВ и ПОМ.  Во август 1943 г. е заменик политички комесар на чета во Партизанскиот одред „Даме Груев“, а потоа од јуни-октомври 1944 г. беше заменик политички комесар на Седмата македонска бригада.

Во оружените борби двапати беше рануван. Прогласен за народен херој на Југославија на 2 август 1952 г. Почина во Скопје на 26 септември 1970 г.

Подготвил: д-р Александар Литовски, историчар

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани