2win800x200

Во тимот за трансплатација на срце и битолчанката д-р Јасмина Илиевска, анестезиолог

Април 17, 2021

Во тимот на Клиниката за кардиохирургија, што ноќеска ја изврши трансплатацијата на срце има уште еден  лекар од Битола. Станува збор за анестезиологот д-р Јасмина Илиевска. Министерот Венко Филипче се заблагодари на целиот медицински персонал што учествуваше во подготовките и операцијата и секој од нив ги именуваше поединечно. Битола има со што да се гордее, двајца лекари специјалисти се дел од овој тим кој испиша историја во македонското здравство, извршувајќи две трансплатации на срце за една година

 

"Благодарни сме на сите лекари кои учествуваа во постапката на утврдување мозочна смрт, во експлантација и во трансплантацијата на органи, како и на сите оние кои логистички ја поддржаа постапката. Целиот тим заслужува да биде споменат и да им се одаде признание. 

Трансплантацијата на срце се изврши на Клиниката за кардиохирургија. Тимот го предводеше директорот на државната кардиохирургија проф.д-р Сашко Јовев, академик д-р Жан Митрев, д-р Васил Папестиев, д-р Марјан Шокаровски, д-р Никола Христов, д-р Тања Анѓушева, д-р Дејан Димитровски, д-р Александар Колев, д-р Кујтим Џелили, д-р Ванѓел Здравевски, д-р Соња Граждани, д-р Марија Ѓеракаровска, д-р Надица Мехмедовиќ, д-р Стефанија Хаџиевска, д-р Весна Миташова, д-р Јасмина Илиевска, д-р Дарко Стефановски, медицинските сестри Марија Дојчиновска, Слаѓана Гроздановска, Мартина Караџоска, Имран Елези, Христина Николоска, Милица Ѓ. Ристовски, Анита Ангеловска, Магдалена Томовски, перфузионистите Стефан Кметовски и Борче Димоски, Верче Стојкоска. 
 
Клиника за Урологија- д-р Сотир Ставридис, д-р Сашо Дохчев, д-р Алксандар Јосифов, д-р Трајковски, д-р Јосиф Јанчулев,  д-р Александар Трифуновски, д-р Виктор Станков, д-р Елена Деспотовска, доц. д-р Петрушева, д-р Александра Гавриловска, медицински сестри Бојана Шатева, Јулијана Петрушева, Весна Ќокеска, Анѓелка Маринова, Горан Петковски,  Тања Ничева, Даниела Здравкова, Миодраг Видиниќ, Тања Филиповска, Музафер Јашари. 
 
Kлиника за нефрологија- проф. д-р  Гоце Спасовски, научен соработник д-р Лада Трајческа, научен соработник д-р Ирена Рамбабова Бушлетиќ,  д-р Блерим Беџети, медицинска сестра Виолета Танческа, медицински техничар Влатко Џепиќ. Институт за трансфизуологија- проф. д-р Кочо Димитровски, биолог Персида Кадиева. Рентген институт-  д-р Менка Лазарова. 
 
КАРИЛ - доц. д-р  Маја Мојсова Мијовска, д-р Јасна Бушиноска. 
 
Клиника за ортопедија- д-р Александар Трајановски, д-р Милена Богојевска Доксиевска, д-р Александар Савески, д-р Дејан Дамјановиќ, д-р Виктор Камнар медицински сестри Сузана Пејчиновска,Елизабета Стаменова Јовановска, Јасмин Беќировиќ. 
Екипи од клиниките за КАРИЛ, Урологија, Кардиохирургија, Нефрологија, Радиологија, Кардиологија, Рентген институот, Ортопедија, Клиниката Жан Митрев, работеа со часови за да спасат не еден туку повеќе животи" напиша Филипче
Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани